Zatvori
Jasmin Hadzic
06/07/2011

NOVA KATASTROFA: Moody's pomalo neočekivano Portugalu dodijelio "junk" kreditni rejting!

Baš kada smo pomislili da ćemo nakon privremenog rješavanja grčke dužničke krize barem malo predahnuti, stiglo je priopćenje rejting agencije Moody's koja je sinoć snizila portugalski kreditni rejting...

Portugalski kreditni rejting sada je pao na Ba2, što znači da je Portugal i službeno ušao u "junk" teritorij. Moody's je objavio kako je portugalski kreditni rejting snižen zbog zabrinutosti da će portugalska vlada zatražiti novi paket spašavanja kako bi stabilizirala tamošnje gospodarstvo. Analitičari Moody'sa također pišu kako ne vjeruju da će Portugal uspjeti zadovoljiti sve kriterije koje su postavili EU i MMF kada su prošle godine odobrili paket spašavanja vrijedan 78 milijardi eura.

Nakon što je u posljednjem kvartalu 2010. godine zabilježio rast BDP-a, Portugal je poput Hrvatske u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježio novi minus. I to od -0,6 posto.

Portugal još uvijek nije dovoljno smanjio državnu potrošnju, gospodarstvo je i dalje umrtvljeno, a ne pomaže niti iznimno visoka stopa nezaposlenosti od 12,6 posto.

Moody's je prva velika rejting agencija koja je portugalski kreditni rejting bacila u "junk" teritorij. S&P i Fitch još uvijek drže portugalski kreditni rejting na BBB-.

Pročitajte još:

- Njemačka u zamjenu za financijsku pomoć od Portugala traži prodaju zlatnih zaliha?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram