Zatvori
Poslovni Puls
13/07/2011

RBA analitičari: Nezaposlenost će padati u sezoni, ali za pravu sliku stanja treba pričekati jesen...

Prema posljednjim podacima HZZ-a u lipnju je nastavljen pad nezaposlenosti na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini trendovi i dalje razmjerno nepovoljni...

Prema evidenciji Zavoda na kraju lipnja registrirano je 287.511 nezaposlenih osoba, što je 11.208 osoba ili 3,8% manje u odnosu na svibanj. U odnosu na lipanj prošle godine broj nezaposlenih i dalje raste (već 2,5 godine), ali znatno sporijom dinamikom (+0,6%).

Sezonsko zapošljavanje tijekom lipnja najviše je pridonijelo rastu zapošljavanja, što potvrđuje i činjenica da je najviše osoba zaposleno u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i trgovini. U odnosu na lipanj prošle godine zapošljavanje je poraslo za 12,2 posto.

RBA analitičari:

Iako su na tržištu rada prisutni određeni pozitivni pomaci (rast zapošljavanja, pad novoprijavljenih nezaposlenih osoba na godišnjoj razini i usporavanje godišnjeg rasta nezaposlenosti ), neki trendovi još uvijek zabrinjavaju (rast nezaposlenosti na godišnjoj razini, visoki rast novoprijavljenih nezaposlenih iz redovitog školovanja). Nadalje, realni sektor se razmjerno sporo oporavlja pa nema značajnijeg stvaranja novih radnih mjesta, što je uvjet za oporavak tržišta rada. Međutim, sezonsko zapošljavanje bi i u idućim mjesecima trebalo utjecati na pad broja nezaposlenih. Počinje li se tržište rada oporavljati vidjet ćemo tek na jesen kada počne izostajati utjecaj sezonskog zapošljavanja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram