Zatvori
Poslovni Puls
02/08/2011

Domagoj Ivan Milošević konačno predstavio investicijske projekte teške 47 milijardi kuna. Baš i nisu nešto...

Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević očekuje da će broj izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u ovoj godini porasti najmanje dvostruko...

Prije nego što pomislite da je riječ o nekim senzacionalnim vijestima, idemo malo pogledati brojke. Prošle godine Hrvatska je privukla 583 milijuna dolara vrijedne izravne strane investicije, pokazuje najnovije istraživanje. Pa ako je Domagoj Ivan Milošević zaista u pravu - povećanje s 583 milijuna dolara na 1 milijardu dolara zaista zvuči obećavajuće, no to je i dalje miljama daleko ispod prosjeka regije. Primjerice, Srbija je prošle godina privukla strana ulaganja teška 1,3 milijarde dolara.

T-Portal:

Potpredsjednik Vlade pohvalio se pokretanjem desetak javnih investicija vrijednih 16 milijardi kuna te unapređenjem uvjeta za realizaciju 110 privatnih projekata vrijednih 47 milijardi kuna."Radi se o projektima koji se nalaze u različitim fazama realizacije", napomenuo je Milošević. Od 47 milijardi kuna privatnih ulaganja, najviše, 27 milijardi kuna, uloženo je u turističke projekte, 6,4 milijarde kuna plasirano je u energetiku, 5,9 milijardi kuna u industriju, 3,2 milijarde kuna u infrastrukturu te 5 milijardi kuna u trgovinu. Najveća privatna investicija je nova Plivina tvornica u Novom Marofu vrijedna 100 milijuna eura, a među značajnijim investitorima ističu se i Pharmas, Violeta, DIV, Calzedonia, Kalcit i Agrokor.

Osvrćući se na podatke o osjetnom padu stranih ulaganja u prošloj godini, potpredsjednik Vlade je naglasio da smo unatoč padu investicija još uvijek bolji od većine tranzicijskih zemalja. Za ovu godinu najavio je znatno veći priljev stranih ulaganja koji bi, prema njegovoj procjeni, trebao biti barem dvostruko veći nego prošle godine, prenosi T-Portal.

Nadajmo se da će se ovaj put Miloševićeve prognoze obistiniti...

Pročitajte još:

- Četiri mjeseca prije izbora: Miloševiću pokaži nam konačno te investicijske projekte vrijedne 45 milijardi kuna!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram