Zatvori
Jasmin Hadzic
03/08/2011

Rejting agencija Fitch prestrašila Amerikance: Ne odbacujemo mogućnosti sniženja američkog kreditnog rejtinga!

Bez obzira na dogovor oko povećanja limita državnog zaduživanja, iz SAD-a i dalje stižu pesimistične ekonomske prognoze...

U razgovoru za Reuters, analitičar Fitcha David Riley rekao je kako ta rejting agencija neće isključiti mogućnost sniženja američkog kreditnog rejtinga, bez obzira na dogovor o povećanju limita zaduživanja. Novi izvještaj o stanju financija SAD-a Fitch Ratings će izbaciti krajem kolovoza.

"Negativna revizija BDP-a bila je veća nego što smo očekivali i sada je to veliki razlog naše zabrinutosti. Ja sigurno ne mogu odbaciti mogućnost sniženja američkog kreditnog rejtinga", rekao je Riley za Reuters. U Fitchu su zabrinuti jer dogovoreno rezanje proračunskog deficita (za 2,1 bilijun dolara u idućih 10 godina) možda neće biti dovoljno za stabilizaciju američkog javnog duga u "odnosu na veličinu američke ekonomije".

Istovremeno, američki ekonomist Nouriel Roubini objavio je kako do kraja godine američkom gospodarstvu predviđa rast od 1,7 posto, dok bi iduće godine gospodarski rast mogao skočiti na 2,3 posto. Roubini naglašava kako je sada jasno da je gospodarski uzlet izgubio snagu, a stezanje javne potrošnje ostavlja rizik pada u novu recesiju. Najpoznatiji američki ekonomski katastrofičar procjenjuje kako postoji 30-postotna vjerojatnost da će SAD ostvariti negativan gospodarski rast u idućih nekoliko kvartala.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram