Zatvori
Poslovni Puls
05/08/2011

Evo dokaz da se nešto gadno sprema: Središnje banke diljem svijeta počele gomilati zlatne zalihe

Rezerve zlata što ih zbirno posjeduju središnje banke zemalja svijeta znatno su povećane u prvih sedam mjeseci ove godine, objavilo je Svjetsko vijeće za zlato (World Gold Council)...

Tijekom cijele prošle godine zlatne rezerve kod središnjih banaka uvećane su za 76 tona, dok to povećanje u samo prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 203,5 tona, što je rast od čak 168 posto. Pri tome treba imati na umu da su središnje banke uvećale svoje zalihe u vrijeme visoke cijene zlata, što pokazuje da vodstvo banaka ne smatra kako je zlato precijenjeno. To osobito pokazuje slučaj središnjih banaka Južne Koreje i Tajlanda koji su kupnju obavile ovoga ljeta, upravo u trenutku kada je vrijednost zlata na globalnim tržištima u odnosu na vodeće svjetske valute bila na samome vrhuncu.

SrebroZlato:

Zbog toga ne treba čuditi da je samo ovoga tjedna cijena zlata na svjetskim burzama nekoliko puta srušila povijesni rekord izražen u dolarskoj valuti. Upravo je jučer zabilježen novi cjenovni vrhunac od 1681 dolar i 70 centi za uncu (31,1 gram), koji začuđuje i zbog činjenice da je istovremeno zabilježen rast vrijednosti dolara u odnosu na vodeće svjetske valute, ali i pad cijene ostalih roba.

Analitičari očekuju da će se trend jačanja zlatnih rezervi središnjih banaka svijeta nastaviti. Anketa što ga je švicarska banka UBS provela među bankovnim menedžerima početkom ljeta ove godine pokazuje kako oni planiraju ojačati zlatne zalihe u idućem desetljeću, i to osobito ukoliko se nastavi dužnička kriza koja bi mogla dodatno oslabiti interes za obveznicama.

Pročitajte još:

- Dok ulagači širom svijeta masovno kupuju zlato, Hrvatska se može pohvaliti s točno 0 tona zlatnih zaliha

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram