Zatvori
Poslovni Puls
09/08/2011

Vežite se, POLIJEĆEMO: Švicarski franak sutra probija rekord od 7,04 kune!

Ako baš morate, bacite pogled na HNB-ovu tečajnu listu. Nažalost, vijesti nisu dobre...

Srednji tečaj švicarskog franka sutra će konačno premašiti psihološku razinu od 7 kuna, točnije srednji tečaj za švicarski franak sada iznosi 7,045071 kuna. Analitičari i komentatori već tjednima upozoravaju kako će se "švicarac" po snazi približiti euru, a to se sada upravo i događa. Za usporedbu, srednji tečaj za zajedničku europsku valutu sutra će po HNB-u iznositi 7,44 kune.

A dok tečaj švicarca divlja - očajni vlasnici kredita u švicarskom franku čekaju pomoć Vlade i bankara. Iako je premijerka Jadranka Kosor zaprijetila bankarima kako moraju sniziti rate kredita u francima, nikakav konkretan dogovor u ovom trenutku nije postignut.

Predsjednik HNS-a Radimir Čaćić predložio je da se krediti iz franka prebace u euro.

“Povratak sa švicarca na euro trebao bi se obaviti pod uvjetima koji su bili u trenutku izdavanja kredita, s obračunom kamatne stope većom za jedan posto, koju su plaćali svi oni koji imaju kredit u eurima. Banke, iako bi to za njih bio gubitak, moraju to omogućiti, ali treba imati i u vidu da su kamate rasle bez stvarnih razloga. Kad se napravi konačan obračun, država bi s bankama trebala podijeliti taj minus”, istaknuo je prije nekoliko dana Čačić.

Velike nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima mogle bi samo ubrzati rast švicarskog franka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram