Zatvori
Poslovni Puls
17/08/2011

Stručnjaci: Privremena zabrana short-sellinga u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj je najobičnija glupost

Vijest da su Francuska, Italija, Španjolska i Belgija privremeno zabranile short-selling nekih bankovnih dionica, tržište i stručnjaci dočekali su s porugom...

Stručnjaci podsjećaju da slična američka zabrana na vrhuncu tržišne panike 2008. nije uspjela spriječiti pad cijena dionica na burzama, pišu analitičari iz fonda ST Invest u svom posljednjem tjednom prilogu.

Profit od lažnih glasina

Nakon što su u četvrtak navečer Francuska, Italija, Španjolska i Belgija privremeno zabranile kratku prodaju nekih bankovnih dionica, analitičari i svjetska tržišta reagirali su na tu vijest s nevjericom i porugom. Četiri europske zemlje uvele su zabranu nakon što su cijene europskih banaka dva dana strmoglavo padale, iz straha da je kratka pozicija tipično "proročanstvo koje samo sebe ispunjava" i da se profit u slučaju "šortanja" zapravo stječe širenjem lažnih glasina. Europski regulator za obveznice i tržišta (ESMA) kao službeni razlog za zabranu naveo je da "praksa short-sellinga u kombinaciji s paničnim špekulacijama stvara tržišnu strategiju koja je posve jasno zlonamjerna".

Prema reakcijama s portala Seeking Alpha, investitori, strukovne udruge i znanstvenici ocijenili su tu najnoviju europsku mjeru kao kontraproduktivnu, pozivajući se na iskustva sa sličnom američkom zabranom uvedenom na vrhuncu panike 2008., 'kao da europski regulator iz nedavne američke prakse nije baš ništa naučio'. Razlog zašto padaju cijene europskih banaka, tvrde stručnjaci, jest što se one ne mogu uspješno refinancirati, a kratka prodaja s tim nema apsolutno nikakve veze.

Dimna zavjesa

Predstavnici hedge fondova upozorili su da zabrane zauzimanja kratkih pozicija nikada ne sprečavaju pad tržišta, a mogu jako povećati kolebljivost cijena. Short-selling je legitimna tržišna praksa koja tržištima kapitala pomaže da funkcioniraju pravilno i ima važnu ulogu u održavanju likvidnosti vrijednosnih papira. Osim toga, pridonosi učinkovitom formiranju cijena i nudi mogućnost osiguravanja od rizika (hedžiranja), čime se ublažavaju posljedice nastanka cjenovnih balona. Zabranu kratkog trgovanja europske vlasti koriste kao dimnu zavjesu da bi pozornost investitora skrenule s vlastite nesposobnosti da riješe temeljne neusklađenosti i slabosti svog financijskog sustava, kažu u EDHEC Risk Institutu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram