Zatvori
Jasmin Hadzic
18/08/2011

Morgan Stanley snizio prognozu rasta za 2011. godinu: Europa i SAD na pragu nove recesije...

Američka bankarska grupacija Morgan Stanley danas je izbacila novu prognozu za rast svjetskog gospodarstva. Nažalost, nije dobro...

Analitičari Morgan Stanleya vjeruju kako će svjetsko gospodarstvo ove godine rasti po stopi od 3,9 posto, što je značajno niže od prethodne prognoze koja je iznosila 4,2 posto za 2011. godinu. Za iduću godinu Morgan Stanley predviđa gospodarski rast od 3,5 posto. Prethodna prognoza iznosila je 4,5 posto.

"Naša revidirana prognoza odraz je činjenice da su SAD i eurozona na pragu nove recesije - koju mi definiramo kao dva uzastopna kvartala gospodarskog pada u idućih 6 do 12 mjeseci", piše jedan od šefova MS-ovog ekonomskog tima Joachim Fels.

Razvijena tržišta ove i iduće godine trebala bi ostvariti gospodarski rast od 1,5 posto, dok će tržišta u razvoju u prosjeku ostvariti gospodarski rast od 6,4 posto, što je daleko slabije od prošlogodišnjih 7,8 posto.

Zanimljivo, Fels navodi kako će tržišta u razvoju poput Indije, Brazila i Kine ostvariti 80 posto svjetskog BDP-a za 2011. i 2012. godinu.

Morgan Stanleyjevo snižavanje prognoze gospodarskog rasta i nije neočekivano - s jedne strane imamo veliku dužničku krizu (EU), a s druge političke nesuglasice koje bi mogle pokopati bilo kakav pokušaj stabilizacije tamošnje ekonomije (SAD).

Pročitajte još:

- Morgan Stanley: Globalni ekonomski oporavak će trajati još najmanje četiri godine

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram