Zatvori
Poslovni Puls
19/08/2011

Debakl vladinog plana pomoći: Građani potpuno nezainteresirani za model s "balon-kreditima"

Ako je suditi prema prvim reakcijama građana zaduženih u švicarcima, novi model fiksiranja tečaja na najboljem je putu da doživi neuspjeh....

"Novi model pomoći nikome se ne sviđa i ljudi razmišljaju da ga ne prihvate jer shvaćaju da će kad-tad morati otplatiti iznos u 'balonu', a pitanje je kakve će financijske kondicije biti za nekoliko godina", rekao je za Vjesnik predsjednik Udruge Franak Božo Ivošević.

Vjesnik:

Prema odredbama iz Memoranduma potpisanog sredinom lipnja, banke su se obvezale da će u iduće dvije godine osigurati produljenje rokova otplate stambenih kredita vezanih uz franak na najviše 40 godina, odnosno do 75. godine života dužnika. Taj je model doživio potpuni neuspjeh. Iz banaka tvrde da je interes za taj model među klijentima zanemariv. "Ne znam nikoga tko je prihvatio produljenje otplate", rezolutno tvrdi Ivošević.

Podsjetimo, dužnicima je ponuđeno da rate stambenih kredita otplaćuju po fiksnom tečaju od 5,8 kuna u sljedećih pet godina, a razlika između fiksnog i službenog tečaja bi se knjižila u 'balonu'. Nakon šestomjesečnog počeka, banke bi iznos u balonu uvećale za najviše 3,95 posto, obračunavajući godišnju naknadu. Nakon pet godina klijent bi mogao odlučiti kako će otplatiti akumulirani iznos uvećan za godišnje naknade - novim kreditom, jednokratno ili pripisivanjem glavnici. Naravno, ako bi službeni tečaj pao ispod fiksnog, iznos u 'balonu' bi se smanjivao, prenosi Vjesnik.

Pročitajte još:

- Zoran Milanović: Vladina pomoć vlasnicima kredita u švicarcima odgovara samo bankama, a ne građanima!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram