Zatvori
Poslovni Puls
24/08/2011

Jadranka Kosor ne odustaje: Hrvatska ne može biti slijepo crijevo, projekt Pelješkog mosta ide dalje!

Iako je Radimir Čačić upozorio kako će projekt izgradnje Pelješkog mosta ugroziti hrvatski kreditni rejting, takve "sitnice" očito nisu previše zasmetale premijerku Kosor...

"Taj će se projekt nastaviti. Mi smo morali zastati zbog krize. Sve se događa onako kako smo najavljivali 2009. godine. Kada smo se borili za stabilizaciju proračuna tada sam rekla da ćemo morati zastati, ali da ćemo tražiti nove modele financiranja i da ćemo dovršetak mosta produžiti", rekla je jučer premijerka Jadranka Kosor.

Kosor uvažava kritičare projekta, no ne namjerava odustati od megalomanskog projekta koji će koštati više od 2 milijarde kuna.

"Mislim da su beskorisna i vrlo štetna prepucavanja onih koji ne misle da bi to trebalo biti, i onih koji misle da bi to trebalo biti. One političke opcije koje misle da je to nepotrebno i da Hrvatska treba biti slijepo crijevo, imaju pravo na svoje mišljenje. Mi koji smatramo da treba graditi autocestu do Dubrovnika i taj most, imamo pravo realizirati taj program", kazala je Kosor.

A rješavanje problema tog "slijepog crijeva" Hrvatska bi mogla opako platiti, barem tako smatra HNS-ov Radimir Čačić.

"Taj projekt ne može pokriti ni kamate, a kamoli uloženi kapital, a postoji i mogućnost da nam zbog ovakvih izjava kreditne agencije snize rejting. Samo na rizik zemlje Hrvatska trenutno plaća kamatu od 3,9 posto, od čega je dva posto negativna ocjena Vlade, a 1,9 posto  ukupna ocjena zaduženosti zemlje i stanja gospodarstva. Samo ta negativna ocjena Vlade stoji nas milijardu eura godišnje. Ako sad rejting agencije čuju ovu izjavu i shvate da je Vlada spremna na sve za koji mjesec duže na vlasti mogli bi nam tu kamatu  podići za recimo 0,2 posto, što bi na zaduženje od 47,1 milijardu bilo dodatnih 90 milijuna eura troška", rekao je Čačić.

Podsjetimo, Kosor je nedavno kazala kako je Vlada osigurala 100 milijuna kuna za početak gradnje mosta, a ostatak bi valjda trebala pronaći buduća Vlada.

Foto:Vlada.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram