Zatvori
Poslovni Puls
25/08/2011

JADRANKA KOSOR: Hrvatska u drugom kvartalu bilježi rast BDP-a od 0,8 posto

Iako će Državni zavod za statistiku (DZS) sutra objaviti prve preliminarne podatke o kretanju hrvatskog BDP-a u drugom kvartalu, njihovu objavu preduhitrila je premijerka Jadranka Kosor...

Na današnjoj sjednici Vlade, premijerka Jadranka Kosor rekla je kako prvi podaci pokazuju da je Hrvatska u drugom kvartalu ove godine zabilježila rast BDP- a od 0,8 posto na godišnjoj razini.

"Nakon dugih mjeseci pada BDP-a konačno bilježimo rast. On je skroman, ali je sasvim sigurno znak da idemo prema onome što smo i najavili ove godine, odnosno ukupno za 2011. godinu, a to je rast BDP-a", rekla je vidno zadovoljna premijerka.

Kao dokaz da Vlada izvodi Hrvatsku iz krize premijerka je istaknula kako sličan rast BDP-a bilježi Italija, u Velikoj Britaniji on iznosi 0,7 posto, u Rumunjskoj 0,3 posto. Već je otprije poznato da je jedna Njemačka u drugom kvartalu zabilježila gotovo nepostojeći rast BDP-a od 0,1 posto.

"Svakako, mislim da je ovo pokazatelj koji nas mora ohrabriti u onome što radimo", zaključila je Kosor.

Analitičari su inače očekivali rast BDP-a u drugom kvartalu od 0,5 do 1,4 posto.

"Podaci iz drugog kvartala su ispod mojih očekivanja i mislim da će projekcija godišnjeg rasta BDP-a uskoro biti revidirana na ispod 1 posto. To znači da je hrvatska ekonomija u stagnaciji, uglavnom zbog nedostatka kapitalnih investicija", komentirao je za Reuters analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić.

Hrvatska je jedna od posljednjih europskih zemalja koje izlaze iz krize.Vlada ove godine očekuje gospodarski rast od 1,5 posto. HNB i MMF su nešto skromniji, oni očekuju rast BDP-a na godišnjoj razini od oko 1 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram