Zatvori
Jasmin Hadzic
30/08/2011

Private equity divovi Blackstone i KKR u posljednjih mjesec dana "popušili" gotovo trećinu svoje tržišne vrijednosti!

Velike private equity kompanije kolovoz ove godine baš i neće pamtiti po dobrome...

Kako prenosi The Economist, u proteklih mjeseec dana poznate velike private equity kompanije izgubile su dobar komad svoje tržišne vrijednosti. Tako je jedan Apollo zabilježio pad na Njujorškoj buzi od 21 posto, KKR je u padu od 29 posto, a BlackStone grupa izgubila je čak 33 posto svoje tržišne vrijednosti.

Pred početak ljeta sve je odisalo optimizmom u brži oporavak svjetskog gospodarstva, no tada je nastala kriza s povećanjem američkog limita za zaduživanje, što je na kraju rezultiralo gubitkom AAA kreditnog rejtinga. Dužnička kriza u eurozoni također je pomogla ubrzati rasprodaju na svjetskim financijskim tržištima.

Private equity tvrtke u velikoj se mjeri oslanjaju na značajne financijske poluge što ih čini iznimno ranjivima u vremenu gospodarske stagnacije. Istovremeno, tržište IPO-ova gotovo je u potpunosti presušilo, pa PE fondovi ne mogu "unovčiti" svoje investicije.

The Economist piše kako su zbog ovakve teške situacije na financijskim tržištima IPO tvrtke sekundarnim transakcijama počele međusobno prodavati udjele u tvrtkama u svom portfelju. Tako je Blackstone prodao udio od 28 posto u Merlin zabavnim parkovima drugom private equity fondu CVC Capital Partners. U članku The Economista navodi se kako je riječ o velikoj novini koja bi mogla zauvijek promijeniti PE industriju.

Anketa koju je proveo Coller Capital pokazala je da insajderi u private equity industriji vjeruju kako ovu krizu neće preživjeti svaka peta private equity kompanija.

Pročitajte još:

- Private equity div Blackstone preuzima poznati njemački odjevni brend Jack Wolfskin

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram