Zatvori
Jasmin Hadzic
06/09/2011

Sorry, ali nova recesija je iza ugla: Rast kineskog BDP-a po prvi put u posljednjih 10 godina pada ispod 9 posto

Ako imamo situaciju u kojoj će Indija i Kina zajedno imati udjel od 40 posto u globalnom ekonomskom rastu za 2011. i 2012. godinu - onda nas ove vijesti svakako moraju zabrinuti...

Huang Guobo, glavni ekonomist u kineskom monetarnom regulatoru, izjavio je kako tom azijskom divu prijeti usporavanje gospodarskog rasta.

"Kineska ekonomija ispred sebe ima velike izazove usprkos snažnom rastu. Pad globalne potražnje za kineskim izvoznim proizvodima biti će veliki izazov. Iduće godine, ukoliko se ova situacija nastavi, kineski će rast pasti ispod 9 posto", rekao je Guobo.

Ukoliko se to zaista i dogodi, to će biti prvi put u posljednjih 10 godina da je kinesko gospodarstvo raslo po stopi manjoj od 9 posto - što je još jedan signal da svjetsko gospodarstvo zaista žestoko usporava, od čega strahuju analitičari.

Kineska je ekonomija prošle godine ostvarila gospodarski rast od 10,3 posto, dok je u kriznoj 2008. i 2009. godini taj rast iznosio nešto više od 9 posto. Posljednji put Kina je ostvarila godišnji rast ispod 9 posto davne 2001. godine kada je BDP ostvario skok od 8,3 posto.

"Globalno vidimo oslabljeni rast. Također, ove se godine dužnička kriza pogoršala, posebno u Europi", ističe Guobo.

Analitičari kažu kako je iznimno važno da kineski BDP godišnje ostvaruje rast od minimalno 10 posto. Sve ispod toga neće biti dovoljno za stvaranje novih radnih mjesta za sve veću urbanu kinesku populaciju.

Pročitajte još:

- AZIJA NAPADA: Do 2015. godine udvostručit će se broj azijskih milijunaša!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram