Zatvori
Jasmin Hadzic
07/09/2011

GEORGE SOROS: Kriza u eurozoni mogla bi biti gora od bankrota Lehman Brothersa

Legendarni američki ulagač George Soros još jednom upozorava na opasnost širenja europske dužničke krize...

U razgovoru za New York Times, George Soros je kazao kako dužnička kriza u eurozoni sadrži dovoljno elemenata da postane puno opasnija od velike američke financijske krize koja je 2008. godine uzdrmala svijet, a počela je bankrotom bankarskog diva Lehman Brothers.

"Ova kriza ima potencijal postati puno gora od Lahman Brothersa. Zato ovaj problem moramo jako ozbiljno shvatiti. Potrebna je ovakva kriza kako biste u Europi stvorili dovoljno političke volje za stvaranje (nadnacionalne) vlade, ali još uvijek nema spoznaje o tome što bi ta vlada trebala činiti", rekao je Soros.

Soros je na tragu onog što je prije nekoliko dana predložio bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder. On je kazao kako se Europa mora što prije transformirati u novi ekonomsko-politički model po uzoru na SAD.

"Od Europske komisije trebali bismo napraviti vladu koju bi nadzirao Europski parlament. A to znači Sjedinjene Europske Države", rekao je.

Soros pak zaključuje kako su Europi hitno potrebne tri stvari: centralna nadnacionalna vlada, euro-obveznice i mehanizam za izlazak iz eurozone za zemlje s ugroženim gospodarstvima.

Nedavno, Soros je predložio rješavanje europske dužničke krize na način da se iz eurozone i EU-a izbace Portugal i Grčka.

Pročitajte još:

- Milijarder George Soros želi od Željka Mitrovića kupiti udio u Pink TV-u vrijedan 150 milijuna eura

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram