Zatvori
Jasmin Hadzic
07/09/2011

Nouriel Roubini ponovno upozorava: Hitno trebamo novi stimulus inače nas čeka nova Velika depresija!

Nouriel Roubini još je jednom istupio u javnosti kako bi nas sve zajedno prestrašio svojim pesimističnim ekonomskim prognozama...

Američki ekonomski analitičar i profesor ekonomije Nouriel Roubini još je jednom upozorio kako svijet tone u novu recesiju.

"Prije nekoliko mjeseci vjerovao sam da će savršena ekonomska oluja udariti 2013. godine. Ali sad uz ekonomske slabosti u SAD-u i zemljama eurozone vjerujem da ćemo ući u novu recesiju ranije. Klimaks bi se mogao dogoditi tijekom 2013. godine ili čak i ranije", rekao je Roubini za Bloomberg.

On vjeruje kako sada postoji 60-postotna mogućnost da će najrazvijenije svjetske ekonomije ući u novu recesiju.

"Moramo povratiti ekonomski rast, ne za pet godina, moramo ga povratiti već danas. Kratkoročno nam treba jedan veliki financijski stimulus, inače nas čega još jedna Velika depresija", kazao je Roubini.

Ulagačima je preporučio da se "drže gotovine", posebno američkog dolara, jer američka valuta ima tendenciju da jača tijekom financijskih kriza. Po Roubiniju dobar su izbor i obveznice država s malim proračunskim deficitom poput Kanade i Australije.

"Izbjegavajte dionice i robu", rekao je Roubini.

Iako je Roubini među prvima predvidio slom američkog nekretninskog tržišta, što mu je i osiguralo svjetsku slavu i nadimak "Dr. Doom", imao je on i kolosalnih "kikseva" kada je riječ o ekonomskim prognozama. Poznata je njegova izjava da se unca zlata nikada neće približiti cijeni od 2000 dolara, a u ožujku 2009. prognozirao je pad S&P 500 dioničkog indeksa. Te godine S&P 500 je ojačao za 65 posto.

Ovo samo napominjemo jer se nadamo da će ove Roubinijeve posljednje prognoze zapasti u kategoriju tih "kikseva"...

Pročitajte još:

- NOURIEL ROUBINI: Kapitalizam je u krizi, možemo očekivati velike društvene nemire

Foto:Osec - Swiss foreign trade promotion agency

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram