Zatvori
Poslovni Puls
14/09/2011

Polovica nekretninskih agencija očekuje pad cijena stanova u idućih godinu dana za 8 posto

Tijekom lipnja i srpnja 2011., oglasnik za nekretnine u Hrvatskoj CentarNekretnina proveo je istraživanje o agencijama za posredovanje nekretninama u kojem je sudjelovalo više od 100 agencija...

Cilj istraživanja je bio saznati kakva su razmišljanja agencija o trenutnom i budućem stanju na tržištu nekretnina. Agencijama su postavljena pitanja o prodajnim cijenama i cijenama najma nekretnina, o dijelu zakonske regulative i njenom utjecaju na poslovanje agencija te o utjecaju ulaska Hrvatske u EU na tržište nekretnina.

Polovica ispitanih agencija (51%) očekuje pad cijena stanova u idućih godinu dana te predviđaju prosječni pad od 8%. Pad u najvećem broju očekuju agencije iz Šibensko-kninske županije, njih 75%, a u najmanjem one iz Istarske županije, njih 67%.

Što se tiče najma, većina agencija (60%) smatra da će cijene najma stanova u idućih godinu dana stagnirati. Pad cijena kuća predviđa 75% agencija za promet nekretninama i to od prosječno 10,4%. U najvećoj mjeri ga očekuju agencije iz Zagreba (93%). Pad cijena apartmana i vikendica predviđa najviše agencija iz Zadarske županije, njih 83%. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija u kojoj 68% agencija predviđa isto i to prosječno za 10%. Jedino agencije iz Istarske županije (80%), većinom ne predviđaju pad cijena vikendica. Prosječni očekivani pad cijena vikendica i apartmana je 10,6%. U narednoj godini, većina agencija (63%) očekuje pad cijena građevinskih zemljišta i to za prosječni pad od 12,2%.

Sve agencije iz Zagrebačke (100%) i Šibensko-kninske županije (100%) smatraju da su tražene cijene nekretnina općenito previsoke. Jedino agencije iz Istarske županije (83%) većinom smatraju da su tražene cijene nekretnina odgovarajuće. Kada je riječ o odnosu kvalitete i cijene, 46% agencija smatra da je novogradnja nekvalitetna i preskupa u odnosu na starogradnju. Četvrtina agencija (25%) smatra da je novogradnja kvalitetna, ali i skupa, dok 24% smatra da je novogardnja kvalitetna i da joj je cijena korektna. Najviše su nezadovoljne agencija iz Zagrebačke županije, njih 80% smatra da je novogradnja nekvalitetna i preskupa.

Utjecaj ulaska u EU na tržište nekretnina

Većina agencija (65%) smatra da ulazak Hrvatske u EU neće značajnije utjecati na cijene nekretnina. Suprotnog su mišljenja agencije u Istarskoj (67%) i Splitsko-dalmatinskoj (57%) županiji.

Na pitanje 'Podržavate li ideju stvaranja javnog registra ostvarenih cijena na tržištu nekretninama', većina agencija (71%) odgovorila je potvrdno. Oko pitanja je li potrebno pojačati kontrolu državne uprave zbog evidencije svake obavljene kupoprodaje nekretnine, agencije su i ove godine podijeljenog mišljenja. Da bi kontrolu trebalo pojačati smatra ih 41%, a kao razloge navode postojanje agencija koje rade na 'crno' i izbjegavaju plaćanje poreza. No, veći dio agencija, njih 59%, smatra da je postojeća kontrola dobra, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu kada je 46% agencija smatralo da je postojeća kontrola dobra.

Više od polovice agencija (55%) smatra da kamatne stope značajno utječu na volumen prodaje, za razliku od trećine (31%) koje su izjavile kako visina kamatne stope na stambene kredite minimalno utječe na njihovo poslovanje.

Pročitajte još:

- NEKRETNINE: Cijene stanova na trogodišnjoj razini niže za čak 12,8 posto

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram