Zatvori
Jasmin Hadzic
14/09/2011

Bivši čelnik argentinske središnje banke: Ovo je suludo, Grčku moramo pustiti da defaultira "na veliko"!

I dok se MMF, eurozona i čelnici Europske Unije bore za spašavanje posrnulog grčkog gospodarstva, jedan čovjek vjeruje da spas grčkog gospodarstva leži upravo u "defaultiranju"...

Bivši savjetnik britanske središnje banke i čovjek koji je preuzeo vođenje argentinske središnje banke nakon 95 milijardi dolara teškog bankrota 2001. godine vjeruje da se Grčkoj mora dopustiti default.  Mario Blejer kazao je novinarima Bloomberga da Grčka mora defaultirati, a programi spašavanja koje pokreću EU i MMF samo dodatno produbljuju recesiju u toj perifernoj europskoj državi.

On ističe kako će dodatno spašavanje posrnulog grčkog gospodarstva produbiti recesiju i Grčkoj nametnuti još više duga i drastično usporiti budući gospodarski rast. Blejer dodaje kako bi default Grčke natjerao Irsku i Portugal na barem "simbolični" default.

"Ovo što se sada događa je potpuno smiješno. Ako uzmemo u obzir da te zemlje ispune sve iz programa i izvše sve te prilagodbe i obave privatizaciju, na kraju 2012. odnos duga i BDP-a biti će veći nego ove godine", kazao je Blajer. "Netko će morati podmiriti račun. Ukoliko Grčka to ne želi platiti, morat će istupiti iz eurozone", dodao je.

Blajerov komentar za Bloomberg dolazi nekoliko sati nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel poručila da će Europa učiniti sve što je potrebno za spašavanje Grčke.

Cijene grčkih CDS-ova daju naslutiti da je bankrot Grčke doslovno pred vratima.

Blejer je preuzeo vođenje argentinske središnje banke nakon bankrota 2001. godine i u samo pet mjeseci uspio je stabilizirati argentinski peso nakon masivne devalvacije. Blejer je na tržište pustio kratkoročne obveznice s godišnjom kamatnom stopom od nevjerojatnih 140 posto. Argentinska ekonomija je zabilježila pad od visokih 10,9 posto u 2002. godini, nakon čega je krenuo devetogodišnji gospodarski uspon.

Vjerojatno ne bismo pogriješili ako bismo barem uzeli u obzir mišljenje ovog čovjeka koji očito ima i više nego dovoljno iskustvo s defaultiranjem velikih nacionalnih gospodarstava...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram