Zatvori
Poslovni Puls
16/09/2011

Svjetsko tržište: ECB upumpava dolare u europske banke, nastavak rasta potrošačkih cijena u eurozoni...

U eurozni, indeks potrošačkih cijena u kolovozu nastavlja s rastom od 2,5% na godišnjoj razini kako je i očekivano, kao i na mjesečnoj razini gdje bilježi rast od 0,2 posto...

Isti pokazatelj u Italiji u kolovozu je zabilježio rast u skladu s očekivanjima te je na godišnjoj razini iznosio 2,8%, a na mjesečnoj razini bilježi rast od 0,3 posto. Trgovina na malo u Velikoj Britaniji na godišnjoj razini u kolovozu ne bilježi nikakve promjene iako je očekivan njen pad, dok na mjesečnoj razini bilježi blagi pad od 0,2 posto. Zaposlenost eurozone u drugom tromjesečju bilježi godišnji rast od 0,4% dok u odnosu na prošlo tromjesečje bilježi rast od 0,3 posto.

Indeks potrošačkih cijena u SAD-u zabilježio je u kolovozu rast iznad očekivanja te je na godišnjoj razini iznosio 3,8 posto. Na mjesečnoj razini spomenuti pokazatelj također bilježi iznadočekivani rast od 0,4 posto. Broj zahtjeva za naknade novonezaposlenima u SAD-u u prošlom je tjednu neočekivano porastao te je iznosio 428 tisuća, kao i ukupan broj zahtjeva za naknade nezaposlenima u tjednu prije koji je također zabilježio rast te iznosio 3,726 milijuna. Empire indeks prerađivačkog sektora u SAD-u u rujnu je zabilježio pad iznad očekivanja koji je iznosio -8,82 posto. Deficit tekućeg računa platne bilance u SAD-u u drugom tromjesečju je iznosio 118 milijardi dolara. Industrijska proizvodnja u SAD-u u kolovozu je zabilježila rast od 0,2% iako nisu očekivane nikakve promjene dok je iskorištenost kapaciteta iznosila 77,4.

Jučerašnje objave na američkom tržištu blago su nadmašile očekivanja potvrđujući vrlo slabi oporavak gospodarstva. Ipak, podržane rastom dioničkih tržišta američke obveznice na dnevnoj razini zabilježile su korekciju cijena odnosno oporavak prinosa pa se desetogodišnji prinos vratio iznad 2 posto. Dašak optimizma na tržište je donijela vijest o zajedničkim mjerama središnjih banaka (FED, ECB, BoE, SNB, BOJ) sa ciljem osiguranja USD likvidnosti europskim bankama.

Uz standardne mjere za poboljšanje likvidnosti ECB će do kraja godine dodatno nuditi tromjesečni repo. Iako je povećanje napetosti u bankarskom sustavu smanjeno pomoću "nestandardnih mjera" to svakako nije pokazatelj smanjenja kamatnih stopa. Španjolska je uspjela plasirati obveznice uz dobru potražnju, ali i uz razmjerno visok prinos oko 5 posto, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram