Zatvori
Poslovni Puls
26/09/2011

PLAN SPAŠAVANJA: Evo kako Europa s 2 bilijuna eura planira spasiti Grčku od potpunog kolapsa

U pripremi je veliki plan spašavanja za Grčku i druga ugrožena europska gospodarstva kako bi se konačno suzbilo daljnje širenje dužničke krize koja prijeti oporavku globalne ekonomije...

Kako doznaje BBC, u pripremi je masivni plan spašavanja svjetske ekonomije, a to se ponajprije odnosi na zaustavljanje širenja dužničke krize u perifernim europskim gospodarstvima. U fokusu je naravno Grčka.

BBC-jev poslovni urednik Robert Peston tako navodi da novi plan spašavanja Grčke uključuje otpis čak 50 posto kreditnih obveza državnog sektora, te povećanje kapitala Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) na čak 2 bilijuna eura sa sadašnjih 440 milijardi eura. Ako je vjerovati BBC-u ovaj plan bi javnosti trebao biti predstavljen za nešto više od mjesec dana.

Ipak, Preston piše kako će provedba iznimno ambicioznog plana spašavanja biti teška. No, čini se da međunarodne financijske institucije ovaj put shvaćaju da će bilo kakvo odgađanje rješavanja problema europske dužničke krize značiti veću mogućnost za novu globalnu recesiju koja će po snazi nadmašiti onu koja ovih dana drma svijetom.

Baza novog plana svakako je EFSF koji sada raspolaže sa samo 440 milijardi eura, no ideja je da Europska središnja banka (ECB) počne posuđivati svoj novac uz EFSF. Tako bi EFSF posuđivao novac kritičnim gospodarstvima eurozone što bi ujedno značilo smanjenje rizika za ECB. Sve veće rejting agencije EFSF-u u ovom trenutku daju AAA kreditni rejting.

Što se tiče otpisa grčkog državnog duga, većina analitičara vjeruje kako se mora otpisati i do 80 posto grčkog duga!

BusinessInsiderov Henry Blodget kaže da je i 50 posto dobar početak.

"Ovo što danas vidimo su samo razgovori. Ali barem razgovaraju. Europa je posljednjih nekoliko mjeseci bila u stanju samozavaravanja", napisao je Blodget.

Zvuči obećavajuće, ali možda i pomalo previše ambiciozno za golemi birokratski stroj EU-a i eurozone...

Pročitajte još:

- Soros je pravi nasljednik katastrofičara Roubinija: Nekontrolirani grčki bankrot imao bi stravične posljedice!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram