Zatvori
Jasmin Hadzic
28/09/2011

Jose Manuel Barroso: Ovo je naš najveći izazov do sada, Europskoj Uniji prijeti potpuni raspad!

Novinari govor šefa Europske komisije pred Europskim parlamentom u Strasbourgu opisuju kao vrlo vatrenim i emocionalnim vapajem za spas EU-a...

Jose Manuel Barroso u svom govoru pred Europskim parlamentom u Strasbourgu bio je vrlo jasan. Zemlje članice EU-a moraju se još čvršće povezati inače bi se cijela ideja EU-a mogla rastopiti preko noći.

"Ovo je najveća kriza za Europsku Uniju u njezinoj povijesti. Ovo je kriza povjerenja kakva nije viđena desetljećima. Ovo nije sprint, ovo je maraton", kazao je vidno inspirirani Barroso i u jednom dijelu svog govora citirao Nelsona Mandelu s citatom "Uvijek se čini nemogućim dok nije gotovo". Komentatori Barrosov govor pred EU parlamentarcima opisuju kaoiznimno  emocionalnu obranu EU-a i eura.

A kada je Grčka u pitanju...

Barroso je rekao kako Grčka mora zadovoljiti sve uvjete primanja pomoći, a za uzvrat će dobiti svu podršku od zemalja eurozone i EU-a baš kao što je i dogovoreno.

Čelnik Europske komisije vrlo je jasno istaknuo kako je došlo vrijeme da se ozbiljno razmisli o centralnoj nad-nacionalnoj EU vladi. Sve drugo vodi prema novoj fragmentaciji, a to neće biti dobro, kaže Barroso. Dodao je kako će EK u idućih nekoliko tjedana predstaviti svoj plan za snažniju ekonomsku uniju između zemalja EU-a i eurozone.

A zajedničke euro-obveznice sada su izglednije nego ikada.

"Bila je iluzija vjerovati da ćemo imati zajedničku valutu i zajedničko tržište s nacionalnim pristupom ekonomskoj i proračunskoj politici", kazao je Barroso. Izdavanje zajedničkih euro-obveznica bila bi velika "prednost", navodi Barroso.

Komisije EU-a, ECB-a i MMF-a sutra bi se trebale vratiti u Grčku kako bi procijenile da li su zadovoljeni svi uvjeti za puštanje druge tranše pomoći vrijedne 8 milijardi eura bez koje će Grčka u iduća dva tjedna biti prisiljena proglasiti bankrot.

Pročitajte još:

- Članice eurozone više ne žele financirati Grčku koja u iduće tri godine traži više od 172 milijarde eura pomoći

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram