Zatvori
Poslovni Puls
29/09/2011

Barack Obama licemjerno kritizira Europu, a naglo je zaboravio gdje su počeli svi problemi

Američki predsjednik Barack Obama po drugi put ovaj tjedan kritizirao je europske čelnike i njihovu sporost pri rješavanju problematike dužničke krize...

Američki predsjednik Barack Obama smatra kako Europa mora učiniti puno više kako bi se konačno riješio problem velike dužničke krize koja prijeti bacanjem svijeta u novu recesiju.

"Ne vidimo da se u Europi učinkovito rješavaju problemi bankarskog i financijskog sustava", kazao je jučer Obama. Američki predsjednik već je ranije ovog tjedna upozorio kako europska dužnička kriza ozbiljno prijeti i američkom gospodarskom oporavku.

"Koraci koje poduzimaju europske zemlje nisu dovoljno brze koliko bi treble biti, rekao je Obama i dodao da se Europa nije nikada oporavila od financijske krize 2007. Problemi na kontinentu prelili su se izvan kontinenta te utječu i na američku ekonomiju, kazao je tada Obama. Bloomberg navodi kako administracija predsjednika Obama vjeruje da "Europa ima dovoljno kapaciteta za samostalnu borbu protiv dužničke krize".

Kao što se moglo i očekivati, Europljani nisu previše oduševljeni Obaminim komentarima, a nečesto se mogu čuti i primjedbe kako je Obama naglo zaboravio da su pohlepne američke banke 2008. prouzrokovale financijsku krizu čije se posljedice danas u Europi manifestiraju u obliku dužničke krize Grčke i drugih perifernih gospodarstava eurozone.

Prije nekoliko dana američki ministar financija Timothy Geithner kazao je kako Europa mora hitno spriječiti daljnje širenje dužničke krize inače bi cijeli svijet mogao potonuti u novu tešku recesiju.

Bez obzira na svu svoju brigu, Amerikanci i dalje odbijaju sudjelovati u programu pomoći bankama eurozone koji priprema MMF kroz Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF). "U EFSF-u je isključivo europski novac", poručili su iz američkog ministarstva financija.

Pročitajte još:

- Obama je poslušao Warrena Buffetta i sada planira uvesti poseban porez za bogate Amerikance

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram