Zatvori
Poslovni Puls
11/10/2011

Analitičari Goldman Sachsa tvrde kako će SAD ipak izbjeći ulazak u novu recesiju

Pomalo neočekivano, analitičari američke investicijske banke Goldman Sachs objavili su poprilično ružičastu kratkoročnu ekonomsku prognozu za gospodarstvo SAD-a...

Ekonomisti Goldman Sachsa vjeruju kako će SAD ipak izbjeći ulazak u novu recesiju.

Makroekonomski odjel GS-a revidirao je svoju prognozu za rast američkog gospodarstva u trećem kvartalu ove godine. Umjesto dosadašnjih 2 posto, GS-ovi analitičari sada očekuju rast BDP-a po godišnjoj stopi od 2,5 posto, što je gotovo dvostruko snažniji rast u odnosu na drugi kvartal (1,3 posto).

Prošli tjedan sve nas je vrlo ugodno iznenadila vijest o povećanom zapošljavanju na američkom tržištu rada, a revidirani su i katastrofalni podaci iz kolovoza koji su upućivali na potpuno zamrzavanje američkog gospodarskog oporavka.

"Čini se kako će američka ekonomija izbjeći recesiju s dvostrukim dnom, ali oporavak će biti usporen", prenosi Bloomberg izjavu predsjednika jedne velike analitičke kuće s Wall Streeta.

Ipak, mnogi su i dalje zabrinuti kako će se europska dužnička kriza odraziti i na američko gospodarstvo.

Upravo je Goldman Sachs prije nekoliko dana eurozoni iduće godine prognozirao nepostojeći rast BDP-a od 0,1 posto - dok bi se Njemačka i Francuska mogle uskoro naći u novoj recesiji zbog izloženosti njihovog bankarskog sustava u Grčkoj koja se svakim danom sve više približuje konačnom kraju igre - defaultu.

Amerikanci nade polažu i u 447 milijardi dolara vrijedan paket poticaja za zapošljavanje koji administracija Baracka Obame želi progurati u Kongresu.

"Još uvijek se oporavljamo od puknuća balona na tržištu nekretnina i kredita. Zbog toga ćemo se nalaziti u oslabljenom položaju još neko vrijeme", kazao je glavni ekonomist GS-a Jan Hatzius za Bloomberg TV.

U slučaju da Grčka zaista bankrotira, sve ove relativno optimistične prognoze moći ćemo baciti direktno u koš za smeće....

Pročitajte još:

- Za posljednjih velikih prosvjeda na Wall Streetu anarhisti su eksplozivom raznijeli zgradu J.P. Morgana (FOTO)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram