Zatvori
Poslovni Puls
13/10/2011

SPREMNI ZA RAT: Amerikanci se spremaju za invaziju na Iran uz pomoć Saudijske Arabije?

Američka administracija možda je upravo dobila odlično opravdanje za pokretanje vojne invazije na neprijateljsku teokraciju u Iranu...

Američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnice protiv dvojice Iranaca optužujući ih da su kovali zavjeru s elementima iz iranske vlade kako bi ubili veleposlanika Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama Adela al-Jubeira, prenosi Glas Amerike.

Bijela kuća je priopćila da je predsjednik Barack Obama nazvao saudijskog veleposlanika kako bi izrazio solidarnost protiv te zavjere, koju je nazvao "flagrantnim kršenjem" američkog i međunarodnog zakona.

U priopćenju se kaže da je predsjednik predan zaštiti diplomata koji služe u Sjedinjenim Državama i naglašavaju se "bliski odnosi" Saudijske Arabije s Washingtonom. Dužnosnici su identificirali jednog od osumnjičenika kao Manssora Arbabsiara,  koji ima iransko i američko državljanstvo a uhićen je na međunarodnom aerodromu John F. Kennedy 29. rujna.  Drugi osumnjičenik je Gholam Shakuri,  pripadnika elitnih iranskih snaga Quds.  Shakuri nije uhvaćen.

Američki ministar pravosuđa Eric Holder rekao je na tiskovnoj konferenciji da je zavjera "začeta, sponzorirana i upravljana" iz Irana. Dodao je da Washington smatra za to odgovornim iransku vladu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je novinarima da će Sjedinjene Države surađivati sa saveznicima kako bi poslale "snažnu poruku" da ovakve akcije trebaju prestati. Rekla je da će Sjedinjene Države i njihovi partneri razmotriti načine da se "dodatno izolira" Iran od međunarodne zajednice.

Dužnosnici kažu da je Arabsiar neznajući unajmio doušnika Američke agencije za borbu protiv droga (DEA), vjerujući kako ima veze s meksičkim kartelima droga koji imaju kapacitete da mogu ubiti saudijskog veleposlanika. Prema istim izvorima, Arbasiar je priznao  da je dao polog od 100 tisuća dolara za ovu akciju, koja je ukupno trebala koštati milijun i pol dolara.

Saudijci samo poručuju kako će Iran platiti za svoje terorističke namjere.

Ovo miriše na rat...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram