Zatvori
Poslovni Puls
19/10/2011

PANIKA: Moody's za dva stupnja snizio španjolski kreditni rejting

Panika je zavladala svjetskim financijskim tržištima...

Američka rejting agencija Moody's jutros je snizila španjolski kreditni rejting za dva stupnja. Španjolska kreditna ocjena je smanjena s Aa2 na A1 sa negativnim izgledima. U obrazloženju odluke, Moody's navodi kako je rezanje rejtinga bila prirodna posljedica činjenice da nije postignut gotovo nikakav napredak u rješavanju europske dužničke krize koja sve ozbiljnije prijeti velikim gospodarstvima eurozone poput Španjolske i Italije. "Moody's je negativno ocijenio Španjolsku kako bi razmislila o negativnim rizicima od potencijalne daljnje eskalacije krize eurozone", ističe se u priopćenju iz Moody'sa.

Moody'sovo sniženje španjolskog rejtinga dolazi samo nekoliko dana nakon što je ista agencija najavila moguće rezanje francuskog AAA kreditnog rejtinga.

Rezanje španjolskog rejtinga dolazi samo nekoliko dana prije velikog sastanka EU-a u Bruxellesu. Jučer se pojavila glasina kako su Francuska i Njemačka postigle povijesni dogovor oko povećanja kapitala Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF) na čak 2 bilijuna eura (trenutno EFSF raspolaže s 440 milijardi eura) što bi trebalo biti dovoljno za spašavanje najvećih gospodarstava eurozone.

Neke prijašnje procjene govorile su kako bi spašavanje golemog španjolskog gospodarstva moglo stajati više od 500 milijardi eura.

Dio analitičarara zaključuje kako je Moody'sovo sniženje španjolskog kreditnog rejtinga možda dobra stvar jer će lideri EU-a i eurozone konačno ubrzati svoje planove i finalizirati dogovore oko daljnje borbe protiv dužničke krize koja prijeti globalnom oporavku.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram