Zatvori
Poslovni Puls
24/10/2011

SLAVKO LINIĆ: Ako SDP dođe na vlast, 2012. godine dolaze i majstori iz MMF-a

I dok su mnogi SDP-ovom izbornom programu zamjerali "nedostatak bolnih rezova", Slavko Linić najavio je ono što su mnogi pretpostavljali da se SDP ne usudi reći prije izbora. Ukoliko Kukuriku koalicija dođe na vlast, stiže i Međunarodni monetarni fond (MMF)...

U sinoćnjem Dnevniku Nove TV gostovali su financijski stručnjaci Kukuriku koalicije i HDZ-a - Slavko Linić i Martina Dalić.

Pomalo neočekivano, Linić je rekao kako SDP za razliku od HDZ-a namjerava pozvati stručnjake Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji bi trebali Hrvatskoj pomoći izbalansirati proračun i pronaći mjesta za uštedu odnosno toliko spominjane "bolne rezove".

"2012. je godina kada će vjerojatno biti potrebno pregovarati i koristiti sredstva MMF-a. MMF je ipak daleko manja kamata nego što će Hrvatska moći dobiti na vanjskom tržištu. Ekonomski interes je taj koji jasno treba znati i ne trebamo se plašiti MMF-a. Da bi mogli dobiti jeftina sredstva i ostaviti sredstva za investicije. Programi MMF-a su se promijenili, znamo da su najveći problemi država ogromni deficiti i danas se sredstva MMF-a i za sređivanje stvari u proračunu i za deficite koristiti", kazao je Linić.

Ovo je prvi put da je jedan visoki SDP-ov dužnosnik direktno potvrdio namjeru Kukuriku koalicije za uključivanje MMF-a u program gospodarskog oporavka Hrvatske. Zanimljivo, predsjednik SDP-a i potencijalni budući premijer Zoran Milanović u nekoliko je navrata kazao kako će njegova vlada učiniti sve da izbjegne suradnju s MMF-om, no čini se kako je vrijeme Milanovićevog optimizma u svezi državnih financija - odavno prošlo.

Inače, Linić je još rekao kako je potrebno ući u novu privatizaciju "kako bi se imovina stavila u funkciju", a najavio je i reformu poreznog sustava.

"Zamjena poreza i uvođenje imovinskog poreza. Ako stanujete u svom stanu, neće plaćati komunalnu naknadu nego porez na imovinu, ako imate tri stana, za ona druga dva stana koja eventualno ne koristite za iznajmljivanje, platiti ćete veći porez. Mi govorimo o preraspodjeli poreza, a ne o novim porezima. I osnovna poruka je 'građani, da li želite svoju sigurnu plaću, nova radna mjesta'", rekao je Linić.

Video Linićevog nastupa možete pogledati ovdje!

Pročitajte još:

- MMF optimističan kada je Hrvatska u pitanju: Iduće godine rast BDP-a od 1,8 posto!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram