Zatvori
Poslovni Puls
26/10/2011

GLASINE: MMF će sudjelovati u izvlačenju Europe iz ralja velike dužničke krize

I dok su još do prije nekoliko dana Amerikanci kategorički odbijali samu ideju sudjelovanja u spašavanju eura odnosno izvlačenju Europe iz dužničke krize - čini se kako se pozicija SAD-a polako mijenja...

Čelnici EU-a i eurozone na današnjem će EU summitu navodno raspravljati o mogućnosti uključivanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u najavljeni projekt dokapitalizacije Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF). EFSF trenutno raspolaže s 440 milijardi eura kapitala, no to bi se uskoro trebalo povećati na čak 2 bilijuna eura kako bi EFSF bio u stanju spašavati i najveća gospodarstva eurozone poput Italije i Španjolske.

I dok još čekamo detalje plana izvlačenja Europe iz najveće dužničke krize u posljednjih 100 godina iz Washingtona stižu signali kako je MMF spreman pomoći Europi, prenosi Reuters koji navodi kako će se EFSF dokapitalizirati bez sudjelovanja samih zemalja članica eurozone.

EFSF navodno će stvoriti poseban investicijski fond (special purpose investment vehicle (SPIV) koji će izdavanjem duga prikupiti potreban kapital za kupovinu državnih obveznica zemalja članica eurozone na sekundarnom tržištu ili će direktno posuđivati novac državama koje to zatraže. SPIV bi trebao biti "otvoren" svim vanjskim ulagačima, državnim ulagačkim fondovima, privatnom kapitalu, pa tako i američkom MMF-u koji bi na taj način indirektno sudjelovao u spašavanju eurozone, prenosi Reuters.

Prema drugom scenariju, MMF bi mogao otvoriti poseban ulagački račun za EFSF unutar samog MMF-a i na taj način omogućiti dioničarima MMF-a i državnim ulagačkim fondovima da pomognu eurozoni.

Dobro obaviješteni izvor na kojeg se poziva Reuters tvrdi kako je čelnica MMF-a Christine Lagarde već razgovarala s predstavnicima EU-a oko mogućnosti da se MMF uključi u postupak prikupljanja svježeg kapitala za EFSF-a.

Puno novih informacija, no čini se kako EU-om trenutno prevladava mišljenje kako je potrebno pronaći način da se dokapitalizira EFSF bez da se teret svježeg kapitala prebacuje na države članice eurozone.

Više informacija trebali bismo imati u toku dana nakon završetka EU summita od kojeg cijeli svijet jako puno očekuje...

Pročitajte još:

- Barack Obama licemjerno kritizira Europu, a naglo je zaboravio gdje su počeli svi problemi

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram