Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2011

KINA RAZOČARALA EUROPU: Ne namjeravamo jednim potezom riješiti Vašu dužničku "bolest"!

I posljednje vijesti iz Kine otklanjaju bilo kakvu mogućnost da će drugo najveće svjetsko gospodarstvo (SAD su još uvijek prvo) jednim velikim ulaganjem izvući Europu iz dužničke krize...

Na prošlotjednom EU summitu u Bruxellesu došlo je do određenog napretka u pregovorima oko povećanja glavnog stabilizacijskog mehanizma na razini eurozone - Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF). Nakon višesatnog "sastančenja" u Bruxellesu postalo je jasno kako europski lideri ovaj put ne namjeravaju vući za rukav porezne obveznike kako bi se EFSF dokapitalizirao i postao sposoban za interventne kupovine državnih obveznica najvećih gospodarstava eurozone poput Italije ili Španjolske.

Direktor EFSF-a Klaus Regling krajem je prošlog tjedna boravio u Kini kako bi pokušao dobiti kinesku "potporu" za proširenje kapitala EFSF-a na 1 bilijun eura. Naravno pod ovim "potpora" misli se na kupovanje EFSF-ovih obveznica s AAA kreditnim rejtingom. Europa se nadala kako će Kinezi kupiti oko 70 milijardi eura vrijedne obveznice.

“Devizne rezerve Kine rastu iz mjeseca u mjesec, i one negdje moraju biti investirane. Kineske vlasti traže aktraktivne i sigurne mogućnosti za investiranje. Obveznice koje smo do sada putem europskog stabilizacijskog fonda izdavali bile su za Kinu upravo takve”, rekao je  Regling na presici u Pekingu.

No, kao što smo i ranije izvještavali - Kinezi ovaj put neće tek tako "upucati" desetke milijardi eura u poprilično upitan plan borbe protiv dužničke krize u zemljama eurozone.

Kineska državna izvještajna agencija Xinhua piše kako su kineski dužnosnici izrazili dobru volju za određenu pomoć Europi, no žele otkloniti bilo kakve iluzije kako će Kina postati neki magični europski "spasitelj" koji će preko noći pronaći rješenje za europsku dužničku "bolest".

"Europske zemlje imaju zadatak rješavanja vlastitih financijskih problema. Ali Kina će učiniti sve u svojoj moći da pomogne 'prijateljima u nevolji'", ističe Xinhua.

Sljedeći G-20 summit u Cannesu idući mjesec trebao bi uvjeriti Kineze da Europa ovaj put misli dovoljno ozbiljno, navodi se u zaključku komentara iz Xinhua-e.

Jedno je sigurno - ako je Europa od Kineza namjeravala osigurali "laku lovu", grdno je pogriješila...

Pročitajte još:

- EU summit: EFSF raste na 1 bilijun eura, otpisuje se 50 posto grčkog duga, a bankarski sektor će dobiti svježi kapital

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram