Zatvori
Jasmin Hadzic
10/11/2011

THE END: Njemačka i Francuska pregovaraju o stvaranju nove, manje eurozone

Ovo bi moglo promijeniti sve...

Kako doznaje Reuters, predstavnici Njemačke i Francuske pregovaraju o stvaranju nove, manje, ujedinjenije i kompaktnije političko - monetarne unije po uzoru na eurozonu. Reutersovi izvori tvrde kako se o ovoj ideji razgovaralo na nedavnim sastancima u Bruxellesu, Parisu i Berlinu, ali u ovom trenutku, cijela ideja još je uvijek na "intelektualnom" nivou i ne postoje planovi za operativno provođenje iste.

Brojne članice sigurno bi se protivile ovakvom drastičnom preuređenju eurozone...

"Ovo nije priča o Europi s dvije brzine, to već sada imamo. Ovo će promijeniti geopolitičku kartu svijeta i stvoriti tenzije koje bi mogle izazvati kraj Europe kakvu poznajemo", izjavio je jedan anonimni EU diplomat za Reuters.

Da ova priča nije obično nepotvrđeno naklapanje, potvrđuje i činjenica da su na prošlotjednom G-20 summitu u Canneu francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel upozorili kako će jednog dana Grčka možda morati napustiti eurozonu kako bi se održala dugoročna stabilnost te europske monetarne unije.

Sasvim je jasno da Francuska i Njemačka sebe vide kao motore pokretače razvoja Europe i eurozone, pa se ne trebamo čuditi što stanovnici te dvije države jednu Grčku, Irsku, Portugal i Italiju vide kao parazite koji gutaju tuđi uspjeh. Brojni ekonomisti i analitičari već mjesecima upozoravaju kako će krajnji ishod "grčke igre" biti njezino istupanje iz eurozone, a to bi se po nekim predviđanjima moglo dogoditi već za nekoliko mjeseci nakon što u potpunosti profunkcionira prošireni Europski fond za stabilizaciju (EFSF) i nakon što bude izvršena dokapitalizacija najvećih bankarskih sustava u eurozoni.

Cijenjeni ekonomist Goldman Sachsa Jim O'Neill prije nekoliko je dana kazao kako bi bilo najbolje da se eurozona ponovno svede na nekoliko ključnih zemalja članica jer sadašnji model sa širokim članstvom očito ne funkcionira.

“Nijemci žele veće fiskalno ujedinjenje u vidu zajedničkog ministarstva financija. Teško je povjerovati kako će sve zemlje članice eurozone biti oduševljene tom idejom. Ako vratimo sat unatrag, poprilično je očito kako su samo Francuska, Njemačka i zemlje Beneluksa bile idealni kandidati za monetarnu uniju. Te su zemlje uvijek imale isprepletena gospodarstva i financije, za razliku od ostatka eurozone koji se naknadno priključio”, kazao je O’Neill.

Ovih sljedećih nekoliko mjeseci biti će ključno za budućnost eurozone i cijele Europske unije...

Pročitajte još:

- Nouriel Roubini: Na kraju balade iz eurozone će istupiti Grčka, Italija, Portugal i Španjolska!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram