Zatvori
Poslovni Puls
15/11/2011

Talijanski UniCredit u problemima - može li Hrvatska iskoristiti priliku i nacionalizirati Zagrebačku banku?

Dok se trese talijanski bankarski div Unicredit - ponovno se pojavljuju stare ideje o nacionalizaciji hrvatskog bankarskog sustava...

Talijanski UniCredit jučer je prestrašio financijska tržišta najavom o gubitku od 10,6 milijardi eura u trećem kvartalu. Dionice UniCredita odmah su zabilježile pad vrijednosti od oko 5 posto na Milanskoj burzi, a Uprava te talijanske bankarske grupacije najavila je hitnu veliku rasprodaju imovine teške 48 milijardi eura, te otpuštanje oko 6.000 zaposlenika.

Strašno posrtanje talijanskog UniCredita ipak ne bi trebalo značajnije utjecati na Zagrebačku banku koja se nalazi u sastavu UniCredita.

No, ekonomist i konzultant Guste Santini u razgovoru za T-Portal kaže kako je ovo dobra prilika da hrvatska država od Talijana otkupi Zagrebačku banku.

"'U Hrvatskoj nitko ne razmišlja državnički, nego politički, zato osamnaest godina jedemo istu kašu. Hrvatska bi bila izuzetno mudra kada bi sada preuzela Zabu, ako bi se pojavila ta mogućnost zbog UniCreditovih problema. Vjerujem da bi je Talijani za razumnu cijenu bili spremni prodati. Da sam ja ministar financija ili guverner, ja bih razmišljao i djelovao u tom smjeru", kaže Santini u razgovoru za T-Portal.

Zagrebačka banka ima tržišnu kapitalizaciju od oko 15 milijardi kuna, no Santini smatra kako to ne bio prevelik zalogaj za osiromašenu hrvatsku državnu blagajnu.

"Novac tu nije problem, država bi mogla emitirati obveznice za kupnju Zabe s prinosom od, recimo, 6 posto, dok su kamate na štednju u bankama 4-5 posto, i priča je gotova. Dobili bismo nacionalnu komercijalnu banku sa značajnim tržišnim udjelom koja bi usmjeravala kredite u proizvodnju i razvoj države. I ono što je ključno - Zaba bi bila price leader, što znači kad ona snizi kamatu, moraju je slijediti i druge banke", ističe on.

Santini samtra da bi i svjetske monetarne institucije podržale njegovu ideju "podržavljenja Zabe", jer bi se time olakšalo UniCreditu koji je neminovno u problemima.

Pročitajte još:

- Oko nas se sve ruši, a banke i dalje posluju fenomenalno: PBZ i ZABA objavile fantastične poslovne rezultate!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram