Zatvori
Poslovni Puls
18/11/2011

Možemo početi paničariti, novi problemi na horizontu: Mađarska od MMF ponovno traži pomoć!

Dužnička kriza stigla je na korak do Hrvatske u susjednu nam Mađarsku...

Mađarsko ministarstvo financija kasno sinoć najavilo je kako će od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražiti novu pomoć kao mjeru predostrožnosti u trenutku kada država ima sve teži pristup financijskim tržištima. Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi u razgovoru za Inforadio potvrdio je kako će vlada premijera Viktora Orbana od MMF-a zatražiti "novu suradnju" koja ne bi povećala vanjski dug, ali bi djelovala kao "osiguranje" i "zaštitna mreža".

Istovremeno, delegacija MMF-a koja ovih dana boravi u Mađarskoj ističe kako još uvijek nije zaprimila službeni zahtjev za novim kreditom. Prije samo 5 dana, rejting agencija Fitch snizila je prognozu za rejting duga Mađarske na "negativnu", sa "stabilne".

Mađarska već dulje vrijeme zabrinjava međunarodnu financijsku zajednicu svojim nekonvencionalnim potezima. Mađarska je uvela porez na banke i donijela iznimno kontroverzni pravilnik kojim se mađarskim domaćinstvima dozvolila otplata kredita u stranoj valuti s velikim diskontom u odnosu na tržišni tečaj. Brojni analitčari upozorili su kako je riječ o iznimno neefikasnoj mjeri koja će ugroziti stabilnost mađarskog bankarskog sustava koji se još uvijek nije oporavio od velike financijske krize 2008. godine.

Podsjetimo, MMF i EU Mađarskoj su te 2008. godine odobrili kredit težak 20 milijardi eura koji je istekao prošle godine. Vlada premijera Orbana od tada je u više navrata tvrdila kako bi ponovno pozivanje MMF-a u pomoć bio gubitak "ekonomskog suvereniteta".

No, čini se da je stanje u mađarskim državnim financijama ponovno doguralo do točke usijanja.

Mađarskoj iduće godine na naplatu dolazi oko 5 milijardi eura vanjskog duga, a ukoliko rejting agencije Mađarskoj dodijele "junk" kreditni rejting, dodatno zaduživanje na ionako uznemirenim financijskim tržištima biti će veliki izazov.

Inače, mađarsko gospodarstvo bilježi sasvim solidne stope gospodarskog rasta. U trećem kvartalu Mađarska je ostvarila godišnji rast BDP-a od 1,5 posto.

Pročitajte još:

- Europska unija razmišlja o uvođenju sankcija protiv Mađarske

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram