Zatvori
Poslovni Puls
21/11/2011

KRIZA SE VRATILA: Mađarska je od MMF-a i EU-a i službeno zatražila financijsko spašavanje!

Kao što je prošli tjedan i najavljeno, Mađarska je danas i službeno zatražila financijsku pomoć od MMF-a i Europske unije...

"Mađarska je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije zatražila financijsku pomoć", objavila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, prenosi HRT.

Vlasti su sličan zahtjev uputile i Europskoj komisiji, naznačivši da pomoć koju bi im MMF i EU stavili na raspolaganje namjeravaju tretirati kao preventivu. Službeni podaci pokazuju da je mađarski ukupni dug između lipnja i rujna narastao za 7% bruto domaćeg proizvoda. Vlasti tvrde da je glavni razlog tog povećanja slabija forinta.

Mađarska vlada je uvela velike poreze raznim sektorima gospodarstva kako bi nadoknadila proračunski manjak koji je uzrokovala smanjena domaća potrošnja i sniženi porez na dohodak.

Također je nacionalizirala 11 milijardi eura imovine koju su držali privatni mirovinski fondovi. Uvela je i program olakšane otplate deviznih kredita za građane koji im omogućuje povrat kredita po nižim tečajevima od važećih tržišnih. Mađarska već ima teškoća s pronalaženjem ulagača koji bi kupovali njezine obveznice, te je proteklih tjedana otkazala nekoliko aukcija.

Pročitajte još:

- Nobelovac Paul Krugman popljuvao europske “tehnokrate”: Oni nisu stručnjaci, oni su nepraktični romantičari

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram