Zatvori
Poslovni Puls
25/11/2011

NARODNA EKONOMIJA: Otkrivamo povezanost zgodnih konobarica s ekonomskom krizom

Ako ste tražili uvjerljivo opravdanje za zurenje u onu prezgodnu konobaricu - imamo rješenje...

U stvarnom svijetu ekonomisti koriste složene makroekonomske indikatore poput stope nezaposlenosti, rasta industrijske proizvodnje ili omjera duga i BDP-a kako bi utvrdili pravo stanje neke nacionalne ekonomije. U dosta slučajeva, "običnim ljudima" u svakodnevnom životu postotak novozaposlenih ili tromjesečni skok trgovine na malo neće previše značiti.

Stoga su "narodni" ekonomisti stvorili cijeli niz jednostavnih ekonomskih indikatora koji otkrivaju da li ekonomija neke zemlje ide u dobrom smjeru ili ne. Kao što već možete prepostaviti, u ovom neobičnom trendu prednjače Amerikanci koji su smislili hrpu "bizarnih" ekonomskih indikatora poput "indeksa izrezivanja kupona iz novina"  (što je ekonomija u lošijem stanju to potrošači više koriste kupone za sniženja) ili tzv. "indeksa muškog donjeg rublja" koji, kao što već vjerojatno zaključujete i sami, po usporenoj prodaji muškog donjeg rublja predviđa oslabljenu kupovnu moć.

Postoji i "indeks konzervirane hrane" koji raste u vrijeme gospodarskog pada, kao i "indeks ženske šminke" koji je nastao po teoriji da žene u krizi manje kupuju skuplje modne dodatke poput torbica i cipela, a više šminku i jeftnije kozmetičke preparate.

Da mašti nekih ljudi nema kraja pokazuje i "indeks zgodnih konobarica" - u vrijeme ekonomskih prevrata ugostitelji vade "teško oružje", odnosno angažiraju iznimno atraktivne konobarice i šankerice koje bi u teoriji trebale privući muške poglede...i novčanike. Zgodnije konobarice = veća zarada!

Vjerojatno najbizarniji od svih narodnih ekonomskih indeksa je američki "Sports Illustrated indeks" koji prema nacionalnosti djevojke godine na naslovnici glasovitog muškog časopisa predviđa kretanje burzovnih indeksa. Ako je djevojka na naslovnici Amerikanka, američke burze će imati dobru godinu, u suprotnom...ne piše nam se dobro.

Zanimljivo, ove godine na naslovnici Sports Illustrateda osvanula je Ruskinja Irina Shayk.

Eto, malo smo Vas zabavili ovim zanimljivim ekonomskim "indeksima", sada možete nastaviti s radnim petkom...

Pročitajte još:

- Znanstvenici gube vrijeme na gluposti: Ljepotice će zanemariti Vašu debljinu, ali morate biti bogati!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram