Zatvori
Poslovni Puls
25/11/2011

Hrvatska sve bliže novoj recesiji: U trećem kvartalu BDP narastao za samo 0,6 posto!

Prvi preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju ono što smo svi već znali...

Hrvatsko gospodarstvo i dalje ne pokazuje znakove života.

U trećem kvartalu hrvatski bruto društveni proizvod ostvario je godišnji rast od mizernih 0,6 posto, što je čak dvostruko manje od prosječnih očekivanja financijskih analitičara koji su predviđali rast BDP-a u trećem kvartalu od 1,2 do 1,5 posto. Revidirane podatke o rastu BDP-a DZS će objaviti 20. prisinca, no već je sada jasno da ovo nisu dobre vijesti.

Podsjetimo, u drugom kvartalu ove godine BDP je ostvario rast od 0,8 posto, dok je u prvom kvartalu ostvaren gospodarski pad od 0,8 posto. No, Hrvatska je prošle godine zabilježila gospodarski pad od 1,8 posto, dok je krizne 2009. godine taj pad iznosio čak 6 posto u odnosu na 2008. godinu.

Brojni analitičari već sada upozoravaju da će četvrti kvartal biti posebno izazovan za gospodarstva eurozone, pa tako i za Hrvatsku koja ovisi o euro-tržištima poput Italije i Austrije.

Iako se na još na proljeće 2012. godina spominjala kao godina velikog oporavka, nastavak europske dužničke krize i pogoršanje ekonomskih izgleda za najveća gospodarstva eurozone poput Italije i Španjolske govori samo jedno - Hrvatska iduće godine može zaboraviti na veliki gospodarski oporavak...

Pročitajte još:

- Ekonomist Željko Lovrinčević: Hrvatska ima još samo četiri mjeseca prije udara nove krize!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram