Zatvori
Poslovni Puls
25/11/2011

NENAD BAKIĆ: Zaboravite na ulaganja u obveznice i devize, u vrijeme krize hrvatske dionice su prava stvar!

Osnivač portala MojPosao i jedan od najaktivnijih domaćih ulagača u svom posljednjem tekstu još jednom "druka" za ulaganje u dionice...

Tekst Nenada Bakića prenosimo u cijelosti s njegovog osobnog bloga...

Još jednom, nije na odmet podsjetiti se što kaže Dr. Konrad Hummler, glavni direktor najstarije švicarske banke Wegelin & Co. i ujedno predsjednik udruženja privatnih švicarskih bankara. Ne zaboravimo, on je ujedno i partner s neograničenom odgovornošću – svom osobnom imovinom garantira za tu banku. U svakom slučaje, dakle, nije hazarder, a valjda ponešto i zna.

Jasno, rješenja koja navodi u suprotnosti su s ideološki uvjetovanim pristupom riziku, koji ipak iz doba socijalizma i neuredne tranzicije prevladava u Hrvatskoj. Treba ponešto intelektualne discipline da bi se razumjelo.

U svom Investment Commentary za srpanj ove godine kaže:

What are we to do? It may not be that difficult to know. As long as the “Blood-red abyss” (‘a debt spiral in the Western states, spinning ever faster till it disappears into a hopeless abyss, and accompanied by political unrest’) cannot be assigned an infinitesimally small probability of occurrence, we stick to our recommendation to keep around 30 percent of one’s wealth invested in real-value assets, by way of insurance. Expressed negatively this means for that part of the assets deliberately forgoing promises or commitments of any kind, whether made by states, banks, insurers, central banks or other bodies defined by the making of promises or commitments. Ice-cream machines, telephone networks, mines and oil and gas fields are of a more tangible nature.

Kako ovo čitati:

1. Obveznice su, jasno, ovisne o državnim obećanjima, za koje je pitanje u kojoj će se mjeri ispuniti.

2. Valute također! Vrijednost dolara ovisi o volji (koliko će ga naštampati) SAD, vrijednost eura očito značajno ovisi o političkoj volji, itd. Za sve valute: kako će se raziješiti ‘quantitative easing’, tj. kolika će biti inflacija?

3. Rješenje je, dakle, u realnoj imovini. Drugim riječima – vjerovali ili ne! – upravo dionicama, koje neki pak smatraju najrizičnijima (po kratkotrajnim kolebanjima to i jesu, ali to je manje bitno).

Jasno, pri tome na neefikasnim tržištima poput našeg treba biti vrlo selektivan. Osobno ne bih ulagao u telekomunikacijske kompanije, pogotovo ako su već skupe. Naime, kolač se, čini se, značajno smanjuje (pad diskrecijskog prihoda, čiji snažan utjecaj je već vidljiv). VIPnet je upravo završio skupu akviziciju B.neta, pa ju mora opravdati, znači da će vjeorajtno biti agresivan u osvajanju tržišta. A to bi moglo dovesti do cjenovnog rata u uvjetima smanjenja kolača, što može biti vrlo destruktivno. K tome, telekomunikacijske kompanije u RH ovise o prihodima u kunama, pa su slabo zaštićene od deprecijacije kune (gledamo li im vrijednost u eurima).

Stoga mislim da zaštitu treba tražiti u kompanijama koje imaju izvozni proizvod i konjukturni proizvod, a u kojima je bilo značajnih preokreta u poslovanju, koje tržište još nije procesiralo.

Ovo je trenutna tablica izvedbe dionica iz Crobexa ove godine, uključujući pretpostavku reinvestirane dividende:

Image Hosted by ImageShack.us

Meni je tu jasno sve kako i zašto.

Mislim da ova izvedba uglavnom vjerno odražava logiku, i da se ta logika tek počela odražavati. Primjerice, KORF ima preko 70% RIVP, koja je kao što znamo, objavila takve rezultate, da su oni, kad se isfaktorizira računovodstveni učinak konsolidacije, oko 150 mil. kn neto dobiti u 9 mjeseci. Istovremeno joj je kapital preko 1,8 milijardi kuna. Istovremeno znamo da je to realna, produktivna imovina, koja će imati svog kupca čak i ako Hrvatska bankrotira (ili, pogotovo onda). I znamo da je, kad se oduzme vrijednost financijske imovine, umanjeno za dugove, implictino vrednovano tih preko 70% s oko 300 mil. kn. Stoga zaista ne treba čuditi ovakav porast cijene.

Nekima apsurdno, ali meni se čini da je to u okviru disperziranog portfelja jedno od najsigurnijih hedginga, pogotovo od naročito radikalnih ishoda krize.

Napomena: Autor ima dionice KORF i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju istih.

Pročitajte još komentara od ovog autora:

- NENAD BAKIĆ: Davanje autocesta u koncesiju mirovinskim fondovima bila bi najobičnija pljačka!

- Osnivač portala MojPosao Nenad Bakić i dalje će pisati o dionicama, ali želi da prije toga nešto shvatite…

- NENAD BAKIĆ: Hrvatsko dioničko tržište je neučinkovito, ali racionalnim ulagačima nudi izvanredne prilike

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram