Zatvori
Poslovni Puls
30/11/2011

Europa ima još samo 10 dana da odluči želi li radikalnim programom spašavanja konačno spasiti eurozonu

Ministri financija eurozone u Bruxellesu nastavljaju raspravu o spasu zajedničke valute. Neke agencije javljaju kako su postignuli dogovor o tome kako će ojačati Fond za stabilizaciju (EFSF), no da se za njega najvjerojatnije neće prikupiti priželjkivanih tisuću milijardi eura...

"Pred Europom je deset ključnih dana za spas eurozone nakon što je postignut dogovor o povećanju zajmodavnih kapaciteta kriznog fonda", rekao je povjerenik EU-a Olli Rehn u uoči sastanka ministara financija EU-a, prenosi HRT.

U utorak su ministri financija eurozone dogovorili detaljne planove za povećanje zajmodavnih kapaciteta kriznog fonda (EFSF) ali nisu mogli navesti za koji iznos zbog naglog pogoršanja prilika na tržištu. Eurozona će osiguravati 20-30% novih izdanja obveznica zemalja koje imaju teškoća s financiranjem i osnovat će investicijske fondove da privuče inozemne ulagače na kupovinu državnih obveznica članica eurozone.

"Oba programa bit će pokrenuta u siječnju, pri čemu će krizni fond staviti na raspolaganje oko 250 milijardi eura kao jamstvo za potrebe povećanja zajmodavnih kapaciteta zaduživanjem", kazao je predsjedatelj eurogrupe Jean-Claude Juncker.

Čelnik kriznog fonda, Klaus Regling, upozorio je da "s obzirom na suzdržanost Kine i stabilizacijskih fondova ostalih velikih gospodarstava u nastajanju, ne očekuje da će ulagači u narednim danima i tjednima ulagati značajnije iznose kroz opcije povećanja zajmodavnih kapaciteta EFSF-a. "

Analitičari se slažu da samo radikalnije mjere, poput velike intervencije Europske središnje banke (ECB) kroz izravne ili neizravne kupovine obveznica, mogu suzbiti krizu. Šanse za pojačani angažman MMF-a su neizvjesne, javlja HRT.

Mi smo već danas pisali kako imamo dojam da se cijela ideja EFSF-a raspada do samog temelja. Ove posljednje vijesti iz Europe samo potvrđuju naše spekulacije...

Pročitajte još:

- Nouriel Roubini: Možda je već prekasno za spašavanje, dužnička kriza nezaustavljivo se širi (VIDEO)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram