Zatvori
Poslovni Puls
30/11/2011

Velike promjene u Kini: Granica siromaštva s 55 centi podignuta na 1 dolar na dan

Riječ je o drastičnim mjerama borbe protiv siromaštva...

Službeni Peking ovih je dana podignuo granicu siromaštva za ljude koji žive u ruralnim područjima s 55 centi na 1 dolar dnevno. Ovaj potez kineske vlade predsjednika Hu Jintaoa trebao bi osigurati veći pristup socijalnoj pomoći za desetke milijuna "novih" siromašnih Kineza. Prošle je godine 27 milijuna Kineza bilo klasificirano kao siromašno, a nakon podizanja granice siromaštva ta bi brojka mogla u samo nekoliko dana skočiti na više od 100 milijuna.

Hu Jintao je kazao kako je prioritet sadašnje kineske vlade borba protiv siromaštva s ciljem stvaranjem "harmoničnijeg društva".

"Do 2020. godine nitko u Kini neće morati brinuti o hrani i odjeći. Osigurat ćemo da oni koji su dosad bili u rugom planu također imaju pristup obrazovanju, osnovnoj zdravstvenoj skrbi i smještaju. Postojeći trend širenja jaza između bogatih i siromašnih bit će preokrenut", poručio je Jintao.

Zanimljivo, u posljednjih nekoliko mjeseci kineska vlada uložila je silan novac u infrastrukturne i razvojne projekte koji bi trebali podići životni standard za stanovnike najsiromašnijih pokrajina. Politički analitičari tvrde kako Jintao želi biti upamćen kao politički lider koji je Kinu počeo pretvarati u pravu socijalnu državu.

Naravno, iza svega se krije i pažljivo isplanirana ekonomska politika, jer gotovo isključivo vezanje gospodarskog rasta uz izvozne aktivnosti dugoročno nije održiva ekonomska politika. Osnaživanje unutarnje potražnje i rast kupovne moći prosječnog Kineza stoga je od životne važnosti za Kinu kao buduću br.1 svjetsku gospodarsku silu.

Krajem rujna zabilježen je i dramatičan rast prosječne minimalne plaće u 21 kineskoj pokrajini (od ukupno 31) od čak 21,7 posto. Zbog rasta minimalne plaće Kina bi uskoro mogla izgubiti status najjeftinije proizvođačke sile u svijetu, što ide na ruku njihovoj azijskoj konkurenciji odnosno Indoneziji, Bangladešu i Indiji.

No, to će se sigurno pozitivno odraziti na jačanje unutarnje potrošnje i potražnje...

Pročitajte još:

- DRUGO LICE KINE: Upoznajte Kinu koja kupuje Louis Vuitton torbice i luksuzne BMW-ove

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram