Zatvori
Poslovni Puls
08/12/2011

NASTAVAK: S&P snizio izglede za kreditni rejting 17 zemalja članica Europske unije!

Situacija pred današnji i sutrašnji EU summit u Bruxellesu postaje sve užarenija...

Američka rejting agencija Standard & Poor's jučer je navečer snizila izglede za kreditni rejting 17 zemalja članica Europske unije. Naravno, dugoročni izgledi su sniženi na "negativno". S&P je također snizio i izglede za  EU-ov AAA kreditni rejting na "negativno".

Podsjetimo, S&P je ranije ovog tjedna već snizio izglede za kreditni rejting svih zemalja članice eurozone i Europskog fonda za stablizaciju (EFSF) na "negativno".

Iz S&P-a poručili su kako će kreditne rejtinge zemalja članica eurozone ponovno procijeniti odmah nakon ovotjednog EU summita u Bruxellesu.

Nakon S&P-ovog niza ozbiljnih upozorenja sada svi čekaju sastanak europskih političara. Malo je reći - očekivanja su golema. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel zajedno su priopćili kako ovaj sastanak mora izroditi konkretne korake koji će se poduzimati prilikom rješavanja problema dužničke krize koja hara eurozonom. Svi očekuju kako će Sarkozy i Merkel u Bruxellesu predložiti dramatičnu promjenu EU ugovora koja bi omogućila ozbiljniju fiskalnu uniju između zemalja članica, ali i ozbiljne sankcije za "neposlušne" vlade koje budu prekoračivale dogovorene proračunske limite.

Za očekivati je da će summit u Bruxellesu ponuditi i neka rješenja daljnje dokapitalizacije EFSF-a koji se do sada pokazao kao iznimno nepouzdan mehanizam borbe protiv dužničke krize.

Kako god bilo - rejting agencije i financijska tržišta s velikim nestrpljenjem čekaju zaključke EU summita.

Nervoza je na vrhuncu...

Pročitajte još:

- Europski lideri ponovno se zabavljaju suludim financijskim konstrukcijama koje su osuđene na propast 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram