Zatvori
Poslovni Puls
16/12/2011

Naš "Dr. Doom" Zdeslav Šantić kaže da Hrvatskoj prijeti gubitak kreditnog rejtinga i uz uštede od 9 milijardi kuna

Nakon što je guverner HNB-a Željko Rohatinski upozorio novu vladu da mora proračun za iduću godinu srezati za 9 milijardi kuna, Zdeslav Šantić kaže kako možda niti to neće biti dovoljno...

"Teška vremena zahtijevaju teške i nepopularne mjere, stoga se cifra od devet milijardi kuna koje treba uštedjeti u državnoj potrošnji ne čini pretjeranom, iako je teško biti potpuno precizan po tom pitanju", istaknuo je glavni ekonomski analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić.

"Izazovi će dogodine biti još veći, jer će rasti kamate na zaduživanja i ukupni troškovi. Zbog toga je drastično rezanje nužno", dodaje Šantić i ističe kako nova Vlada budućeg premijera Zorana Milanovića mora voditi iznimno odgovornu fiskalnu politiku kako ne bismo zapali u još veće probleme.

"Naravno da postoji šansa da nam se smanji kreditni rejting čak i ako Hrvatska uštedi tih 9 milijardi kuna i donese održivi proračun. Na kreditni rejting uvelike utječu i drugi faktori osim fiskalne konsolidiranosti, pogotovo eksterni, jer smo mi jako izloženi utjecaju događaja u Europi. Osim rasta duga, važan faktor je i srednjoročni rast BDP-a kao i potreba države za eksternim financiranjem", upozorava Šantić. "Međutim, ako Vlada odmah pokaže da je usmjerena na odgovornu fiskalnu politiku, to će poslati signal da ima namjeru dugoročno svoje financije držati pod kontrolom i to bi se trebalo pozitivno odraziti na rejting."

Zdeslav Šantić polako se pretvara u jednog od najpesimističnijih hrvatskih ekonomskih analitičara.

Šantić je nedavno upozorio na recesiju iz eurozone koja bi mogla zaprijetiti hrvatskom gospodarstvu iduće godine, a prognozirao je i pad BDP-a od čak 2,1 posto u 2012. godini.

Možemo se samo nadati da ćemo nekako izbjeći realizaciju njegovih crnih pesimističnih prognoza...

Pročitajte još:

- Ekonomski analitičari su složni: Ako Milanovićeva vlada ne uspije, Hrvatsku čeka ekonomski krah!

- Zaboravite na obećanja o rastu BDP-a: U Hrvatsku iduće godine stiže udar krize iz eurozone!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram