Zatvori
Poslovni Puls
21/12/2011

LOŠE: Stopa registrirane nezaposlenosti u studenom ponovno na korak do 18 posto

Nastavlja se serija loših podataka s tržišta rada...

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj u mjesecu studenom iznosila je 17,9 posto, što je povećanje od 0,5 posto u odnosu na listopad, ali i blago smanjenje u odnosu na studeni prošle godine (18,3 posto).

Podsjetimo, Hrvatski  zavod za zapošljavanje (HZZ) ranije ovog mjeseca objavio je statistiku o 302.080 prijavljenih nezaposlenih osoba, što predstavlja rast od 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Zadnji put više od 300.000 nezaposlenih osoba zabilježeno je u travnju ove godine. Turistička sezona privremeno je zaustavila povećanje broja nezaposlenih, no sada možemo očekivati ponovni rast.

Najviša nezaposlenost zabilježena je prošle veljače kada je na Zavodu bilo prijavljeno 336.000 nezaposlenih osoba.

“Teško stanje na tržištu rada nastavit će se i iduće godine. Pretpostavka za oporavak tržišta rada je oporavak realnog sektora, a o zamjetnijem oporavku realnog sektora još uvijek ne možemo govoriti. Štoviše, i u 2012. nas vjerojatno čeka blagi pad domaćeg proizvoda, što će odgoditi i oporavak tržišta rada. Osjetniji gospodarski rast ne treba očekivati prije 2013. pa tako ni oporavak na tržištu rada”, nedavno su stanje na tržištu rada komentirali RBA analitičari.

Pročitajte još:

- Ekonomska kriza u Hrvatskoj je najobičnija laž: Hrvati ne osjećaju krizu, u prosincu će potrošiti 11 milijardi kuna!

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram