Zatvori
Poslovni Puls
23/12/2011

Ovo postaje sve zanimljivije: Odakle Mercatoru 500 milijuna eura za pokušaj preuzimanja Pivovarne Laško?

Uprava slovenskog Mercatora odlučila je dati ponudu za preuzimanje Pivovarne Laško (PL), koja je vlasnica 23,34% dionica Mercatora...

Direktor Mercatora Žiga Debeljak priopćio je da su o namjeri obaviješteni državni regulatori za tržišno natjecanje i predstavnik zaposlenih u PL-u. Mercator o svojoj namjeri još nije obavijestio dioničare preko informativnog sustava Ljubljanske burze, prenosi HRT.

Za preuzimanje Pivovarne Laško najveći slovenski trgovački lanac, i sam poprilično zadužen, trebao bi oko 500 milijuna eura. Namjerava ih prikupiti iz odobrenoga vlasničkog kapitala, međunarodnih izvora i dezinvestiranjem na području nekretnina, javila je Slovenska televizija.

Na pitanje je li takva namjera realna ili je potez Mercatorove uprave smišljen kao protuudarac pokušajima da ga preuzme hrvatski Agrokor, predsjednik slovenske udruge malih dioničara Kristijan Verbič izjavio je za STV da pozdravlja takvu odluku Mercatorove uprave i da je preuzimanje PL-a realno. Na taj bi se način, dodao je, stabilizirala vlasnička struktura u Mercatoru.

Neki slovenski mediji ipak procjenjuju kako je taj potez uprave Mercatora, koja se najviše opirala prodaji svojih dionica Agrokoru, pokušaj dodatnog blokiranja Agrokorove ponude. Među ostalim, podsjećaju da je Mercatorova uprava najavljivala i kupnju trgovačkog lanca za prodaju tehničke robe Merkur, koji je namjeravala pripojiti svojoj tehničkoj diviziji, ali je od toga odustala iako je u međuvremenu obavila dubinski pregled Merkurova poslovanja.

Uprava Pivovarne Laško namjeru Mercatora komentirat će tek nakon Nove godine jer Mercator za njezinu konkretizaciju prema zakonu ima rok od 30 dana. U međuvremenu istječe ponuda Agrokora za Mercator, koja vrijedi do Nove godine. No i prije ove objave Mercatora, koncern Agrokor izvijestio je da ne odustaje od kupnje Mercatora. Tako je najvjerojatniji scenarij da ćemo morati pričekati 2012. kako bismo saznali tko će koga kupiti, ili od svih kupnji neće biti ništa.

Najveći pojedinačni vlasnik Pivovarne Laško je Nova Ljubljanska banka (NLB) s 23,9% njezinih dionica, ali je i jedan od većih kreditora PL-a, prezadužene tvrtke s oko 400 milijuna eura kredita, javlja HRT.

Pročitajte još:

- Sve dramatičnije oko Agrokorovog preuzimanja Mercatora – Ivica Todorić spreman odustati?

Foto:mojvideo.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram