Zatvori
Poslovni Puls
26/12/2011

NOVE GAZDE: Brazil je prešao Veliku Britaniju i postao šesta najveća svjetska ekonomija

Dok se Europa bavi svojim dužničkim problemima i strahuje od nove recesije, "tržišta u razvoju" i dalje ostvaruju solidne stope gospodarskog rasta...

Ekonomisti iz Centra za ekonomiju i poslovna istraživanja (CEBR) objavili su kako je Brazil ove godine preskočio Veliku Britaniju i tako postao šesta najveća svjetska ekonomija! Bankarska kriza iz 2008. godine i recesija koja je uslijedila, imali su dramatično negativan utjecaj na razvoj britanske ekonomije, objašnjava Guardian.

Iz CEBR-a poručuju kako je za očekivati da će Veliku Britaniju u sljedećih 10 godina prijeći i gospodarstva Rusije i Indije. Rusija će svoj rast i dalje temeljiti na izvozu nafte i plina, dok Indiju tek čeka pravi ekonomski "boom" zahvaljujući iznimno dobro educiranoj radnoj snazi u IT i uslužnom sektoru.

Francuska je trenutno peto najmoćnije svjetsko gospodarstvo, no za deset godina vjerojatno će pasti na deveto mjesto, zaključuju ekonomisti iz CEBR-a. Njemačka se danas nalazi ispred Francuske na četvrtom mjestu, no do kraja ovog desetljeća očekuje je pad na sedmo mjesto.

Tri najmoćnija svjetska gospodarstva su SAD (1), Kina i Japan.

Kina je početkom godine postala druga najveća svjetska ekonomija, a na prvo će mjesto izbiti za desetak godina.

Pročitajte još:

- PROGNOZE: Kina će ove godine preskočiti Njemačku i postati drugo najveće tržište luksuznih automobila

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram