Zatvori
Poslovni Puls
04/01/2012

Nova oaza za kockare: Las Vegas godišnje zaradi 5,6 milijardi dolara, a kineski Makao čak 33,5 milijardi dolara!

Vrijeme je da jednostavno zaboravimo na Las Vegas - svijet već neko vrijeme ima novu prijestolnicu industrije igara na sreću...

Kineska upravna regija i bivša portugalska kolonija Makao jako je zanimljiva priča...

Gospodarstvo Makaa većinom se zasniva na turizmu, koji se pak ponajviše oslanja na industriju igara na sreću odnosno mnogobrojne kockarnice i kasina. Prosječna stopa rasta gospodarstva Makaa između 2001. i 2006. bila je oko 13,1 posto godišnje, a samo u zadnja dva kvartala 2006. godine, BDP je narastao za 22,05 posto. Stopa nezaposlenosti bila je gotovo nepostojećih 3,5 posto!

Još od 1850. godine, kockanje je bilo važan izvor prihoda Makaa. U 1960-im kockanje je činilo 50 posto službenih prihoda Makaa. Od 1962. kockanjem upravlja Sociedade de Turismo e Diversões de Macau koje ima monopolsku dozvolu. Otvaranjem Sands Macau, najvećeg svjetskog kasina po broju stolova i Wynn Macau kasina, 2006. godine prihodi od kockanja u Makau su po prvi puta bili veći od prihoda američke kockarske meke Las Vegasa. Zanimljivo, Makao je jedino mjesto u Kini u kojem nije zabranjeno sudjelovati u igrama na sreću.

Kako javlja Associated Press, Makaovih 34 kasina prošle je godine imalo prihode od čak 33,5 milijardi dolara što predstavlja rast od nevjerojatnih 42 posto u odnosu na 2010. godinu. Za usporedbu, pretpostavlja se kako će Las Vegas od industrije igara na sreću u 2011. godini zaraditi oko 5,6 milijardi dolara.

Associated Press navodi kako je "boom" kasino biznisa transformirao Makao iz uspravane portugalske kolonije u blještavu turističku destinaciju. Gradski oci s velikim turističkim i kulturnim projektima sada pokušavaju diverzificirati "kockarsko" gospodarstvo Makaa u nadi da će uskoro postati obiteljska turistička atrakcija, a ne odmoralište bogatih kinskih bogataša i tajkuna.

Pročitajte još:

- Zaboravite na Las Vegas – Makao i Singapur su nove kockarske oaze!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram