Zatvori
Poslovni Puls
05/01/2012

Druga sjednica nove Vlade: Pričalo se o PDV-u, otkazima i investicijama...a obnovljene su i strateške zalihe kukuruza!

Druga sjednica nove Vlade prošla je uz očekivane komentare o temam koje najviše zanimaju hrvatske građane poput više stope PDV-a i poreza na imovinu...

U vezi najava uvođenja poreza na imovinu premijer Zoran Milanović kazao je kako je to vrlo delikatna materija u koju nitko ne ulazi preko noći, pa neće ni Hrvatska. Ovo je način da država uvede reda, najprije u tržište nekretninama, kazao je premijer te dodao da će se uvođenjem tog poreza Hrvatska približiti praksi Europske unije. Istaknuo je da ovaj porez služi prije svega suzbijanju crnog tržišta iznajmljivanja nekretnina te ustvrdio da to neće biti udar na srednju klasu niti rigorozan porez na vikendice.

Što se tiče mogućih izmjena PDV-a, kazao je da je to žurna tema potrebna radi stabiliziranja prihoda proračuna. Ponovio je da će se voditi računa o zaštiti onih s nižim prihodima, a da bi niža stopa PDV-a u turizmu trebala djelovati stimulativno, pogotovo na one dijelove Hrvatske koji o njemu ovise.

Govoreći o objavi Registra branitelja, premijer je ustvrdio da Vlada neće raditi ništa protuzakonito, već će prvo predložiti potrebne izmjene određenih zakona, a nakon njih će se javnosti osigurati pristup općim podacima, o imenu i prezimenu, godini rođenja, ali ne i ratnom putu. Sve ono što bi mogli biti delikatno, ne mora biti objavljeno već samo dostupno spektru državnih organa, kazao je Milanović.

"Za postizanje gospodarskog rasta i veće zaposlenosti, lomit će se sve birokratske prepreke kako bi se otvorio put ulaganjima, a što će voditi do ispunjenja ovih ciljeva", rekao je premijer.

Donesena je Odluka o postupku osnivanja diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu i postupku postavljanja i opoziva šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu.

Također, Vlada je izmijenila Odluku o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava, a donijela je i Odluku o obnavljanju strateških robnih zaliha kukuruza. Riječ je o privremenom produljenju postojećeg ograničenja plaća direktora poduzeća u državnom vlasništvu. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavio je da će se izraditi novi model za plaće, koji će predviđati nagrade, ali i sankcije za menadžment državnih tvrtki, ovisno o njihovim poslovnim rezultatima.

Pročitajte još:

- Prva sjednica nove vlade, Milanović: Vodit ćemo računa o građanima kojima je najteže u ovoj krizi

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram