Zatvori
Poslovni Puls
10/01/2012

OPASNOST: Hrvatska 11. na popisu zemalja najvjerojatnijih kandidata za bankrot

Konzultantska kuća CMA Vision objavila je svoj makroekonomski pregled za četvrti kvartal prošle godine. Kada je u pitanju Hrvatska prognoze nisu dobre...

Prema podacima koje je objavio CMA Vision, Hrvatska se nalazi na 11. mjestu popisa najvjerojatnijih kandidata za default. Vjerojatnost za bankrot hrvatskih državnih financija tako je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju skočila na 34,9 posto. U prošlom CMA-ovom izvješću za treći kvartal 2011. godine Hrvatska je bila 12. na popisu zemalja kojima prijeti bankrot. Šanse za bankrot tada su iznosile 29,7 posto, dok je početkom godine ta vjerojatnost iznosila daleko prihvatljivijih 16,8 posto.

Svoje istraživanje CMA Vision temelji na cijenama CDS-ova (credit default swaps), odnosno na troškovima osiguranja duga neke zemlje na vremenski period od 5 godina.

Na vodećem mjestu s 90-postotnom vjerojatnošću defaultiranja je Grčka, a slijede Portugal, Pakistan, Venezuela i Argentina.

Kada je riječ o našem susjedstvu, od nas u većim problemima tek su Mađari (35,3 posto), a u nešto boljoj poziciji je Slovenija (29,4 posto). Na popisu nema Srbije niti Bosne i Hercegovine.

U posljednjem kvartalu 2011. svoj rejting najviše je pokvarila Grčka. Slijedi je s iznenađujućim rastom rizika od bankrota Slovenija, koja je do nedavno slovila kao najsigurnija država regije, a sada je sa 24,9 posto vjerojatnosti od bankrota dostigla Bugarsku. Poslije Slovenije najlošiju kvartalnu izvedbu imali su Egipat (koji je ušao među 10 najvjerojatnijih kandidata za bankrot) te Slovačka i Švedska.

Zemlje s najmanjom vjerojatnošću bankrotiranja su Norveška (3,9 posto), SAD (4,3 posto), Švicarska (5,9 posto) i Švedska (6,6 posto).

Cijelo CMA-ovo izvješće možete pregledati ovdje (PDF)

Pročitajte još:

- Hrvatska pred bankrotom, a saborski zastupnici plaćeni poput onih u Španjolskoj

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram