Zatvori
Poslovni Puls
12/01/2012

Podaci nisu dobri: Rast eurozone usporio na mizernih 0,1 posto, recesija pred vratima...

Europska unija revidirala je naniže podatak o rastu gospodarstva eurozone u trećem prošlogodišnjem tromjesečju, na 0,1 posto s prijašnjih 0,2 posto...

Ekonomisti nestrpljivo očekuju prvu procjenu za posljednje prošlogodišnje tromjesečje kako bi utvrdili klizi li eurozona u recesiju, javlja HRT.

Detaljniji podaci Europske unije pokazali su nižu stopu rasta francuskog BDP-a između srpnja i rujna, od 0,3 posto, u odnosu na prije objavljenih 0,4 posto, zbog čega je revidiran i podatak o BDP-u eurozone.

Njemački statistički ured objavio je da su aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca pale za 0,25 posto. U cijeloj prošloj godini njemački je BDP porastao za tri posto, čime je njegov rast usporen u odnosu na 2010. kada se povećao za 3,7 posto. U trećem je tromjesečju 2011. njemački BDP uvećan za 0,5 posto.

Španjolsko je gospodarstvo u istom razdoblju stagniralo, dok su Italija i Nizozemska zabilježile pad aktivnosti.

Iako je usporedba teška zbog razlika u metodologiji, Eurostat procjenjuje da su Sjedinjene Države, najveći trgovinski partner EU-a, u trećem tromjesečju prošle godine zabilježile rast u visini od 0,5 posto, dok je japansko gospodarstvo poraslo po stopi od 1,5 posto.

Pročitajte još:

- Europski “think tank” CEBR: Ove godine počinje konačni raspad eurozone

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram