Zatvori
Poslovni Puls
13/01/2012

POČELO JE: S&P snizio kreditni rejting Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Sloveniji

One ranije glasine bile  su točne. Američka rejting agencija Standard & Poor's snizila je kreditne rejtinge za cijeli niz europskih država...

Rejting agencija S&P večeras je objavila da je snizila francuski i austrijski AAA kreditni rejting na AA+.

S&P je za jedan stupanj snizio i kreditne rejtinge Malte, Slovačke i Slovenije, dok su rejtinzi Italije, Portugala (sada na junk razini), Cipra i Španjolske sniženi za dva stupnja. S&P je potvrdio postojeće kreditne rejtinge Belgije, Estonije, Finske, Njemačke, Irske, Luksemburga i Nizozemske.

Zanimljivo, samo Slovačka i Njemačka imaju stabilne izglede za održavanje postojećeg rejtinga, dok su sve ostale zemlje članice eurozone dobile "negativne" izglede. Svih 16 zemalja članica eurozone skinuto je s tzv. "CreditWatcha", što znači da S&P u bližoj budućnosti ne namjerava mijenjati njihove rejtinge.

U obrazloženju svoje odluke, S&P navodi kako je glavni uzrok današnjeg sniženja europskih kreditnih rejtinga njihova procjena da dogovori između zemalja članica eurozone i EU-a na summitu u Bruxellesu 9. prosinca nisu dovoljni da se Europa uspješno obrani od "sistemskih rizika" postojeće dužničke krize. S&P-ovi analitičari zaključuju kako europski zakonodavci i dalje ne prihvaćaju činjenicu da postojeća kriza nema korijene isključivo u neodgovornom ponašanju zemalja s europske "periferije", već da je riječ o puno složenijoj neravnoteži i neravnomjernoj konkurentnosti između "jezgre" eurozone i "periferije".

Da ne bude sve crno, S&P je pohvalio Europsku središnju banku (ECB) na koracima koje je poduzela kako bi ublažila posljedice krize i spriječila daljnje pogoršanje financijskog stanja u eurozoni.

S&P u večerašnjem sniženju nije "dirao" rejting Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF), no ako je suditi po prijašnjim najavama (S&P je početkom prosinca kazao kako će sniziti kreditni rejting EFSF-a ukoliko neka od zemalja eurozone izgubi AAA rejting) to bi se moglo dogoditi već u ponedjeljak.

Pročitajte još:

- Glavni analitičar Fitch rejting agencije: Smrt eura pokrenuo bi globalnu kataklizmu!

Foto:Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram