Zatvori
Poslovni Puls
18/01/2012

Nobelovac Joseph Stiglitz: Stezanje remena će izazvati potpuni kolaps europskih gospodarstava

Čini se kako se Nobelom nagrađeni ekonomist slaže s mišljenjem američke investicijske banke Goldman Sachs - mjere štednje Europu će povući u novi ekonomski kaos...

Joseph Stiglitz, američki nobelovac i vodeći zagovornik kejnzijanske gospodarske politike, veliki je protivnik politike rezova koju provodi Europska unija. "Mjere štednje kao rješenje su jednostavno pogrešne", ponovio je Stiglitz u intervjuu za Bloomberg stav koji odavno zagovara.

Europska dužnička kriza, smatra Stiglitz, ne može se riješiti "stezanjem remena". Upravo suprotno. Stiglitz, Paul Krugman i drugi istaknuti kejnzijanci tvrde da gospodarsku ekspanziju može potaknuti samo povećanje državne potrošnje. Deficite, smatra Stiglitz, treba staviti u drugi plan sve dok BDP ne počne osjetnije rasti, odnosno dok nezaposlenost ne dođe barem do pretkrizne razine.

"Na ovaj način ne može se vratiti povjerenje tržišta, efekt će biti suprotan od onoga što Europa želi postići. Smjer u kojem eurozona ide je, nažalost, pogrešan", kaže ovaj profesor ekonomije na prestižnom sveučilištu Columbia. U svom najnovijem obraćanju Stiglitz je bio posebno oštar: "Europske vlade su, uvođenjem fiskalne discipline, potpisale pakt o zajedničkom samoubojstvu koji će izazvati kolaps njihovih gospodarstava".

Stiglitz se ovom fatalističkom izjavom referirao na najave europskih lidera o uvođenju novih pravila o fiskalnoj disciplini. Upravo je takvo ponašanje, smatra Stiglitz, dotjeralo Grčko, Irsku i Portugal na rub bankrota i prisililo ih da zatraže pomoć od MMF-a i bogatijih članica EU. Stiglitz je uvjeren da na tome neće stati i da Europi prijete novi potresi.

"Pred europskim zemljama je vrlo teška godina. Zbivanja u eurozoni imat će utjecaj i na ostatak svijeta, posebno na SAD. Europske zemlje moraju potaknuti gospodarski rast. Ukoliko to ne učini, posljedice će biti vrlo ozbiljne. Čini mi se da lideri eurozone ne shvaćaju što moraju učiniti", kaže Stiglitz.

Pročitajte još:

- Dame i gospodo možemo ponovno početi paničariti, Europa se priprema za ulazak u novu recesiju

- Nouriel Roubini: Ne možemo dopustiti da 2012. godina postane godina odgađanja nužnih reformi

Foto: Flickr/ Izvor: Index

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram