Zatvori
Jasmin Hadzic
24/01/2012

SPREMITE SE: S&P najavio da će Grčku uskoro poslati u djelomični default

Loše vijesti za ionako uzdrmana svjetska financijska tržišta...

Američka rejting agencija Standard & Poor's danas je objavila kako će u vrlo kratkom vremenu Grčku poslati u "selektivni" default, javlja Reuters.

Predsjednik S&P-ovog odjela na nacionalne kreditne rejtinge John Chambers kazao je kako će S&P biti prisiljen poslati grčke državne financije u "selektivni" bankrot, no to ne znači kako će biti narušena  stabilnost i financijski kredibilitet Europske unije.

"Nije sigurno da će default Grčke izazvati domino efekt širom eurozone", objasnio je danas Chambers.

S&P-ovo upozorenje dolazi samo nekoliko dana nakon što je rejting agencija Fitch također priopćila kako će predloženu dobrovoljnu razmjenu obveznica s privatnim kreditorima smatrati automatskim defaultom odnosno bankrotom državnih financija.

“Takozvano sudjelovanje privatnog sektora za nas će značiti default. Tako da nećemo biti previše iznenađeni kada se to zaista i dogodi jer default Grčke očekujemo vrlo brzo”, rekao je nedavno direktor Fitch Ratinga Edward Parker.

Podsjetimo, EU i MMF od grčke vlade zahtjevaju dogovor s vlasnicima grčkih obveznica prema kojem će vrijednost postojećeg grčkog duga od 350 milijardi eura kroz dobrovoljni otpis biti smanjena na 250 milijardi eura. Bez dogovora s bankama, EU i MMF neće dati zeleno svjetlo novom paketu pomoći bez kojeg će Grčka sigurno bankrotirati u ožujku kada na naplatu dolaze obveznice teške više od 14,5 milijardi eura.

Rejting agencije već su u nekoliko navrata upozorile kako će dogovor s privatnim kreditorima biti smatran defaultom.

Pročitajte još:

- Evo kako su europski ministri financija upravo pokazali srednji prst Grčkoj i njezinim kreditorima

- Javna sramota: Grčko ministarstvo financija objavilo popis s 4.000 najvećih poreznih dužnika

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram