Zatvori
Poslovni Puls
27/01/2012

Analitičari zabrinuti: Američko gospodarstvo u četvrtom kvartalu ostvario rast od samo 2,8 posto

Podaci nisu katastrofični, ali su ispod očekivanja većine analitičara...

Američko ministarstvo trgovine danas je objavilo podatke o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) za četvrti kvartal prošle godine. Američki BDP u promatranom je razdoblju ostvario rast od solidnih 2,8 posto na godišnjoj razini, što predstavlja značajan rast u odnosu na nedavno revidiranih +1,8 posto iz trećeg kvartala.

Analitičari ističu kako brojke nisu katastrofične, ali su ipak ispod njihovih očekivanja (3,0 posto).

Na godišnjoj razini, američko je gospodarstvo u 2011. godini zabilježilo rast BDP-a od skromnih 1,7 posto.

"Iako se naše gospodarstvo oporavilo u posljednjem kvartalu, još je uvijek puno nepoznanica oko Europe, tržišta u razvoju i američke fiskalne politike. Mi još uvijek popravljamo štetu koju je prouzročila financijska kriza. Čekaju nas brojni izazovi", poručio je danas američki ministar financija Timothy Geithner sa Svjetskog gospodarskog foruma u švicarskom Davosu.

I dok je dio analitičara zabrinut jer očekuje usporavanje američkog gospodarskog oporavka u 2012. godini, drugi analitičari tvrde kako je američko gospodarstvo dovoljno snažno da amortizira sve nestabilnosti koje dolaze iz Europe zbog dužničke krize i krize eura.

Pročitajte još:

- Opa, novi problemi: Na niže revidirani podaci o rastu američkog BDP-a u trećem kvartalu

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram