Zatvori
Poslovni Puls
31/01/2012

Dok mi propadamo, Njemačka u siječnju bilježi najnižu stopu nezaposlenosti u posljednja dva desetljeća

I dok se Hrvatskoj prognozira ulazak u novu recesiju, a vojska nezaposlenih sada broji 333.000, njemačko tržište rada bilježi nevjerojatan oporavak...

Desezonirana stopa nezaposlenosti u Njemačkoj u siječnju je pala na 6,7%, zabilježivši novu najnižu razinu u posljednja dva desetljeća, pokazali su najnoviji podaci savezne agencije za rad. Broj nezaposlenih u najvećem europskom gospodarstvu smanjen je za 34.000, na 2,85 milijuna.

Desezonirana stopa nezaposlenosti u padu je drugi mjesec zaredom, nakon što je u prosincu iznosila 6,8%, a u studenom 7,4%. Podaci agencije koji ne uključuju utjecaj sezonskih čimbenika pokazali su pak rast broja nezaposlenih za 301.500, na 3,082 milijuna.

Odgovarajuća stopa nezaposlenosti pritom je dosegnula 7,3%, što je za 0,7 postotnih bodova više nego u prethodnom mjesecu. Podaci o padu nezaposlenosti u Njemačkoj novi su dokaz da najveće europsko gospodarstvo uspješno odolijeva nastavljenoj dužničkoj krizi u eurozoni.

"Stanje na tržištu rada u siječnju nadovezuje se na dobar prošlogodišnji trend. Aktualni rast nezaposlenosti uvjetovan je sezonskim razlozima", zaključio je predsjedatelj agencije Frank-Juergen Weise prilikom predstavljanja najnovijih podataka.

Što reći - Nijemci su čudo...

Pročitajte još:

- Definitivno idemo kvragu ako i Njemačka sada očekuje značajno usporavanje gospodarskog rasta

- Statističko čudo: Francuska smanjuje svoj javni dug, a Njemačka ga povećava!

Foto: Flickr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram